Gibraltar, o destinatie aparte!

0

Numele Gibraltar și istoria recentă – numele actual derivă din Jebel Tariq. Acesta a fost dat stâncii după Tariq ibn Ziyad, generalul berber care a trecut strâmtoarea în 711 și a condus campania de cucerire islamică asupra Spaniei din 711-718. Gibraltarul e cucerit de la Regatul Castilia de o forță anglo-olandeză în 1704, cedat Marii Britanii în 1713 și devine un punct strategic foarte important pentru flota britanică.

Gibraltar e situat în capătul de sud al Peninsulei Iberice și are frontiera nordică cu regiunea andaluză a Spaniei. Este un teritoriu de peste mări al Marii Britanii, cu acces terestru prin Spania, în rest doar pe calea aerului sau a apei. Densitatea populației e una dintre cele mai mari din lume: pe o suprafață cu puțin peste 6,8 kilometri pătrați trăiesc aproximativ 30.000 de locuitori – britanici, spanioli, portughezi, maltezi, italieni, marocani, arabi, evrei…

Gibraltar stramtoarea vazuta de sus
Foto: Flori Lixăndroiu

Strâmtoarea Gibraltar privită de sus îți oferă nuanțele de albastru ale apei și cerului, stropite de culorile malului european, ale celui african și ale vaselor care forfotesc prin ea. 

Intrarea se face pe baza unui document de identitate, ghizii amintind frecvent membrilor grupului că în lipsa lui rămân la graniță. Uneori, trecerea frontierei cere mult timp, din cauza aglomerației. Limbile uzuale sunt engleza și spaniola, moneda e lira din Gibraltar, dar se poate folosi și euro.

O destinație aparte – un sejur în sudul Spaniei e un bun prilej de a călători în Gibraltar cu o excursie organizată. Gibraltar este o destinație aparte, așa că e bine să nu o ratezi. Poți opta pentru o călătorie de o zi, având ca obiectiv principal stânca și atracțiile ei (peștera Sf. Mihail, maimuțele), tunelurile sau spectacolul delfinilor în largul mării (se merge cu un vas până la locurile în care aceștia își fac frecvent apariția). Se organizează și excursii la Tanger, care presupun să traversezi strâmtoarea Gibraltar, ca să pui piciorul pe pământ african în Maroc și să faci cunoștință cu parfumul exotic al lumii de aici.

Articol adaptat din revista Casa lux – aprilie 2013

Autor: Flori Lixăndroiu

Citește și Fermecătoarea Ravenna

Citește și Bremen: eroi din poveste, clădiri și un parc de vis

Citește și Concediu în Creta

 

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply