Concediu in Creta

0

Creta este una dintre cele mai bune destinații de concediu. Oferă nu numai plaje superbe și o mare incredibil de frumoasă, ci și nenumărate locuri pitorești și vestigii istorice. Închiriați o mașină și călătoriți. Și gustați din preparatele bucătăriei locale, pentru că sunt delicioase!

Creta farul cetatii Fortezza Rethymnon
Foto: Cristina Stoica

Un mare avantaj pe care îl oferă insula Creta este că aici se poate călători din mai până în octombrie, fără să ai surprize neplăcute din parte vremii. Insula Creta se bucură de o climă mediteraneeană, cu 300 de zile de soare pe an, fiind astfel a doua insulă însorită din spațiul mediteraneean, după Cipru. În lunile iunie, iulie și august, zilele numără mai mult de 12 ore de soare!

Coordonate geografice

Creta este a doua insulă ca mărime în estul Mării Mediterane (după Cipru); măsoară 260 km de la est la vest, având o suprafață de 8.335 kmp. Relieful său este extrem de muntos, dar se găsesc și podișuri roditoare, precum Lasithi Plateau, Omalos și Nida. Administrativ, Creta este împărțită în patru prefecturi: Chania, Rethymnon, Heraklion și Lasithi. Chania este unul dintre cele mai intersante orașe. Diferite perioade istorice importante, precum bizantină, venețiană și otomană, și-au lăsat amprenta asupra orașului. Rethymnon a înflorit atunci când venețienii au luat decizia de a construi un punct comercial strategic între Heraklion și Chania.

Bucătăria cretană – de încercat în timpul unui concediu în Creta!

Încă un motiv să alegi un concediu în insula Creta este că aici se mănâncă foarte bine și sănătos. Se spune despre dieta cretană că asigură longevitatea, datorită ingredientelor sale: legume și fructe proaspete, pește și fructe de mare, ulei de măsline, vin roșu, mirodenii și usturoi. Una dintre cele mai gustoase specialități este kleftiko, adică miel gătit împreună cu legume în pergament, la cuptor. Doar în insula Creta se poate savura miel cu askolymbri. Acestea sunt rădăcinile crocante ale florii Scolymus și cresc doar aici.

Articol adaptat din revista Casa lux – august 2015

Autor: Cristina Stoica

Citește și Concediu în Opatija

Citește și Sejur de neuitat în Corfu

Citește și Concediu în Muntenegru

 

 

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply