Bremen: eroi din poveste, cladiri si un parc de vis

0

Muzicanții au pornit spre Bremen, dar nu au mai ajuns acolo (și-au găsit căsuța în care să locuiască pe drum). Însă turistul trebuie să viziteze orașul!

statuie muzicantii din Bremen
Foto: Flori Lixăndroiu

Simpaticele animale cunoscute drept “Muzicanții din Bremen” au devenit o emblemă a orașului. Pe lângă statuia lor din bronz de lângă Primărie, le găsești reprezentate în alte grupuri statuare nostime, pe cărți, tricouri, obiecte din porțelan, pe tapițeria scaunelor din tramvaie…

Orașul liber hanseatic Bremen, format din orașul Bremen și portul Bremerhaven, are statutul de oraș-stat și este cel mai mic land federal al Germaniei. Are o istorie veche, ale cărei urme trasate de mâinile vechilor constructori au rămas până azi în centrul istoric al orașului. Aici sunt grupate Primăria, statuia lui Roland, Catedrala Sf. Petru și Biserica Fecioarei Maria, o serie de clădiri vechi, dar și cea modernă a Parlamentului. Statui ale lui Roland se găsesc în mai multe orașe ale fostului Sfânt Imperiu Roman, iar cea din Bremen este cea mai veche. Eroul este prezentat cu scutul cu vulturi imperiali și sabia legendară Durendal scoasă din teacă.

cartier Schnoor Bremen
Foto: Flori Lixăndroiu

Cartierul pitoresc Schnoor, cel mai vechi din Bremen, datează din secolul al XV-lea. Pe străduțele înguste, căsuțele vechi frumos restaurate adăpostesc ateliere și galerii ale unor meșteșugari și artiști plastici, anticariate, cafenele, puburi. Vechiul cartier Schnoor, deși nu a renunțat la fațadele lui istorice și își arată vârsta cu cochetărie, s-a adaptat perfect vremurilor moderne. 

În Bremen există și una dintre cele mai mari colecții de rododendroni și azalee din lume (mai mult de 2.000 de soiuri), care, împreună cu o grădină botanică, ocupă 46 de hectare. În parc se mai pot admira o grădină alpină frumoasă, un rozariu și o grădină de bonsai. Intrarea în parc e liberă, dar la grădina botanică se percepe taxă de intrare.

Articol adaptat din revista Casa lux – decembrie 2014

Autor: Flori Lixăndroiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply