Cum se spală perdelele. Sfaturile bunicii

0

Poate că și bunica ta avea cele mai curate perdele pe care le-ai văzut vreodată. Chiar dacă nu folosea mașina de spălat, metodele ei pot fi aplicate eficient și în ziua de astăzi. În continuare, vei afla cum se spală perdelele, dar şi câteva secrete care să te ajute când le îngrijeşti.

Atenție la materiale!

perdea groasa

Atunci când trebuie să speli perdelele este important să ții cont de instrucţiunile de curăţare pentru materialul din care acestea sunt făcute. Materialele diverse se comportă diferit în timpul procesului de spălare, aşa că, uneori, s-ar putea să nu fie indicat să le speli în maşina de spălat. Alteori este de preferat să apelezi la serviciile curăţătoriilor profesioniste.

Unul din sfaturile bunicii spunea că dacă speli perdelele foarte des vei provoca degradarea materialului. Cele de voal se spală la două-trei luni, cele de dantelă la trei-patru luni, iar cele dese şi groase la două luni, dacă este nevoie.

Curățarea prafului – mai eficientă decât spălarea?

aspirator perdele

Bunica mai spunea că nu este indicat să speli perdelele (inclusiv perdelele pentru camera copilului) şi draperiile prea des, în schimb se recomandă curăţarea săptămanală de praf cu un pămătuf sau chiar și cu aspiratorul dat la putere mică. Daca ai draperii prinse în inel, pe care le foloseşti mai rar, e bine să le scuturi la câteva zile (fără a le demonta de pe galerii) şi să aeriseşti mai apoi încăperea pentru a scăpa de praf.

Începe curăţarea perdelelor şi draperiilor de praf, de jos în sus, şi insistă pe zonele cu falduri şi pe extremităţi. Asigură-te că le-ai curăţat şi pe o parte şi pe cealaltă, căci în special faldurile draperiilor sunt locurile propice pentru dezvoltarea acarienilor.

Cum folosești mașina de spălat pentru spălarea perdelelor

Ceea ce bunica probabil nu știa e că poţi spăla perdelele fără probleme în maşina de spălat, dacă materialul permite. Alege un mod de spălare delicat (cu rotaţii mai puţine), fără centrifugare, la temperaturi de 30-40 °C, care să nu afecteze materialul. Este recomandat ca draperiile din catifea, pluş sau alt material mai pretenţios să fie duse la curăţătorie.

Nu amesteca perdelele cu alte textile. Înainte de spălare, înlătură de pe perdele acele, inelele sau anourile metalice. Cele din material plastic pot rămâne pe perdea, dacă sunt legate într-un sac de spălat. După ultima clătire trebuie evacuată apa, iar perdelele se scot nestoarse. Nu este permisă uscarea perdelelor în mașini de uscat rufe.

Draperiile în culori închise trebuie spălate separat, folosind un detergent care să nu decoloreze materialul. Mare atenţie la uscare – e bine să întinzi perdelele ude, pe locul lor şi să le laşi să se usuce singure. Vor ramâne drepte, ca şi cum ar fi călcate.

Și perdelele din fire sintetice se spală uşor. Ele pot fi și albite folosind un sfat de la bunica; după limpezire, ţine-le timp 10 minute în apă cu sare.

Citește și: 7 schimbări în casă care ne aduc buna dispoziție

 

Sursă foto: iStock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply