Garofiţele parfumate din grădină

0

Garofiţele parfumate

Garofiţele parfumate sunt unele dintre cele mai apreciate plante erbacee! Puţin pretenţioase, rezistă bine atât pe timpul verii, cât şi iarna. Datorită taliei mici şi a coloritului divers, se pretează pentru diferite asocieri cu alte specii, pentru borduri, stâncării sau chiar ca plante solitare.

Genul Dianthus cuprinde în jur de 300 de specii, cultivate atât în grădină, cât şi în sere, pentru flori tăiate. Garoafele sunt originare din Europa, Asia, iar câteva specii chiar din Africa şi America de nord.

Citeşte şi Aranjament floral în culori vii – trandafiri, iasomie și Anthurium

Cel mai des întâlnite în grădini sunt însă garofiţele parfumate, excelente în orice grădină datorită taliei mici, care depăşeşte rareori 30-40 cm înălţime. Pot avea foarte multe culori, de la alb, roz, crem, galben la violet, roşu chiar şi portocaliu. Dintre speciile cultivate, amintim Dianthus alpinus, deltoides şi plumarius.

Garofiţele parfumate – sfaturi de cultivare

Cresc destul de bine pe orice sol, dar se dezvoltă foarte bine pe soluri bine drenate, chiar nisipoase, bogate în substanţe nutritive. Este de preferat să se evite plantarea lor în soluri argiloase şi cu apă stagnantă.

Citeşte şi Florile verii – sfaturi de semănare și îngrijire

Se plantează în locuri luminoase, unde pot primi în jur de 4-5 ore de soare zilnic. Pentru o înflorire abundentă şi continuă se va fertiliza o dată la 6-8 săptămâni.

Garofiţele parfumate se înmulţesc uşor prin seminţe sau prin despărţirea tufei în perioada de repaus, începând cu luna august. Se mai poate încerca marcotajul şi butăşirea în august –septembrie, înrădăcinarea făcându-se în răsadniţe, unde vor sta până în primăvară.

Dacă sunt bine îngrijite, iar vremea le permite, garofiţele parfumate înfloresc în continuu din iunie până în septembrie, când intră în repaus.

Citeşte şi 3 idei simpatice de amenajare a grădinii

Articol publicat în revista Casa şi grădina
Text: Adriana Bărar
Foto: © Saruri – Fotolia.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply