Elemente acvatice pentru grădină

0

Elemente acvatice pentru grădină. Există o mulţime de motive pentru care elementele acvatice nu trebuie să lipsească din grădina ta: sunt relaxante, estetice, atrag păsările şi insectele folositoare şi funcţionează ca un izolator termic, răcorind grădina în timpul verii şi asigurând cantitatea necesară de umiditate.

Te poţi bucura de beneficiile unui element acvatic în grădină chiar dacă nu dispui de un spaţiu suficient de mare pentru a putea instala o piscină, un iaz sau o cascadă. Cumpără o mini-fântână arteziană, instalează un duş de grădină sau amenajează un iaz în miniatură într-un vas mai mare, adăugând eventual un peşte şi câteva plante de apă pentru decor.

Citește și Cerceluşii, soluţii pentru probleme frecvente

Elemente acvatice pentru grădină: iaz în miniatură

Dacă spaţiul tău verde se reduce la o terasă în faţa casei, dar ţii neapărat să ai un ochi de apă care să te relaxeze, poţi amenaja un mini-iaz într-un vas mai mare, de exemplu într-un butoi sau într-un container pentru arbuşti. Acoperă vasul cu o folie impermeabilă, ca să nu se piardă apa prin porii de lemn sau de ceramică ai vasului. Pune în apă şi un peşte, dacă mai are loc. Cel mai bine ar fi să îi explici vânzătorului de la petshop ideea ta şi să îl întrebi care sunt cerinţele pentru a creşte un peşte în astfel de condiţii.

Adaugă apoi şi câteva plante acvatice pitice. Poţi alege între salata de apă (Pistia stratiotes), zambila de apă (Eichhornia crassipes), pipirig (Juncus effusus) şi colocazia roşie (Colocasia rubra). Pentru nuferi nu mai este loc, dar dacă îţi plac foarte tare, culege-i de pe baltă sau cumpără-i cât sunt încă boboci şi lasă-i să plutească în apă câteva zile.

Citește și Transplantarea, sfaturi pentru sănătatea plantelor

Elemente acvatice în spaţii miciElemente acvatice pentru grădină: dușuri de grădină

Sunt perfecte pentru o bălăceală bună în perioadele caniculare, dar și pentru a-ți curăța de noroi încălțămintea și uneltele atunci când ai terminat de lucrat în grădină. Dușurile încap în orice colțișor din grădină, deși ideal ar fi să fie montate în apropierea casei.

Pentru dușurile din grădină ai nevoie în primul rând de un racord la apă și altul la canalizare. Dacă nu poți asigura apa caldă de la rețea, există modele de dușuri de grădină cu rezervor de apă și sistem de încălzire cu panouri solare. Dacă acestea sunt prea scumpe pentru buzunarul tău, racordează la sistem un recipiend din plastic închis la culoare și așază-l în plin soare – apa acumulată aici se va încălzi natural.

Citește și Leurda, sfaturi de cultivare în grădină

Elemente acvatice pentru grădină: fântâna arteziană de pe balcon

O altă idee de element acvatic ce poate fi amenajat instantaneu şi ocupă foarte puţin spaţiu este mini-fântâna arteziană. Poate fi cumpărată la un preț bun de la raioanele de grădină din hypermarketuri sau de pe internet și încape bine chiar și în balcoanele foarte mici. În funcție de model, pe lângă bazinul pentru apă, aceste fânâni pot avea și o jardinieră pentru plantele iubitoare de apă. Pentru a o instala, ai nevoie în apropiere de o priză electrică (specială pentru exterior dacă balconul este deschis) – apa fântânii este recirculată cu ajutorul unei pompe electrice.

Scrie-ne și tu ideile tale de elemente acvatice în spații mici! Noi promitem să le publicăm pe cele mai interesante, căci răspunsurile voastre îi vor inspira și pe ceilalți cititori.

Foto: Thinkstock/Guliver; © OlegD – Fotolia.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply