DIY – Corp de iluminat cu abajur in stil clasic

0

DIY – Corp de iluminat cu abajur in stil clasic – Precum pălăria unei doamne, abajurul corpului de iluminat trebuie să fie un element spectaculos. Decorează-l cu piese florale scăldate în auriu.

 

DIY - Corp de iluminat cu abajur in stil clasic
foto: Bogdan Popescu

Corpurile de iluminat vechi trebuie întreținute cu mare grijă. Componentele textile se macină în timp dacă au fost depozitate în spații umede sau cu expunere directă la soare. Curățarea trebuie făcută doar de către specialiști, iar ștergerea de praf se face cu piele de căprioară sau cu pană de gâscă.

Dacă valoarea a dispărut prin degradarea anumitor piese, înlocuirea acestora trebuie făcută de restauratori autorizați care îți pot crea un abajur respectând reguli stricte, iar opera își recapătă statutul. Dacă a fost o piesă de duzină a secolului trecut, o poți scoate din anonimat apelând la ideile estetice ale acelor vremuri.

Citește: Cum faci din vechituri, decorațiuni unicat

Citește: Bricolaj cu nuiele din lemn

Folosește materiale moderne care copiază texturile și culorile celor clasice, pentru un rezultat spectaculos. În acest caz, nu se spune că obiectul a fost restaurat cu adevărat, ci doar că i s-a dat un aspect nou, plăcut și cu totul deosebit. Spray-ul auto sau florile din plastic nu vor înlocui niciodată dantelăriile sau broderiile cu valoare artistică istorică, însă te pot ajuta în decorarea unui interior cu aspect clasic actual, fără cusur.

Citește: DIY – decoruri spectaculoase cu flori din hârtie

DIY - Corp de iluminat cu abajur in stil clasic detaliul 1
foto: Bogdan Popescu

 

DIY - Corp de iluminat cu abajur in stil clasic detaliul 2
foto: Bogdan Popescu

 

DIY – Corp de iluminat cu abajur in stil clasic – etape de lucru

 

DIY - Corp de iluminat cu abajur in stil clasic pas 1

Abajurul textil se poate vopsi cu spray auto sau cu acrilic auriu. Dacă textilul are desenul în relief, acesta se va intensifica.

 

DIY - Corp de iluminat cu abajur in stil clasic pas 2

Pentru a da abajurului o imagine cât mai apropiată de cea a clasicelor abajururi din perioada interbelică, am lipit în partea de jos o bandă aurie din dantelă.

 

DIY - Corp de iluminat cu abajur in stil clasic pas 3

Florile din plastic au fost vopsite independent de restul elementelor decorative pentru a nu se scurge vopseaua pusă în exces.

 

DIY - Corp de iluminat cu abajur in stil clasic pas 4

După ce vopseaua de pe flori s-a uscat, lipirea lor pe suprafață se face cu răbdare, pentru ca bavurile adezivului să nu se vadă în mod deranjant.

 

DIY - Corp de iluminat cu abajur in stil clasic pas 5

Șnurul decorativ specific corpurilor de iluminat clasice se găsește la mercerie și se lipește cu silicon sau superglue.

 

Articol apărut în revista Casa și grădina

Obiect realizat de Mihaela Radu

Foto: Bogdan Popescu

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply