De ce nu se prinde leusteanul. Cateva sfaturi

5

Ne-am gândit că ar fi utile câteva sfaturi care să te ajute să rezolvi problema cand nu se prinde leușteanul.

cum se prinde leușteanul

♦ În primul rând trebuie spus că leușteanul este o plantă solidă, robustă, perenă care nu are inamici naturali și care se poate dezvolta spectaculos, dacă reușești și depășești dificultatea de a prinde leușteanul. Iată care sunt problemele și cele mai bune sfaturi pentru a prinde leușteanul.

Citeşte şi Decoraţiuni de vară cu planet aromatice

♦ Cumpără seminte de la producători de încredere. Leușteanul din semințe se prinde mai bine și mai sănătos decât transplantarea unei rădăcini care se compromite foarte ușor după ce este scoasă din pământ.
♦ Plantează semințele într-o jardinieră în casă. Ține semințele în apă pentru două-trei ore înainte de a le semăna și cerne pământul înainte de semănare.
♦ O bună soluție pentru a prinde leușteanul este să foloșesti pământ de grădină amestecat cu pământ de flori. Leușteanul nu suportă pământul lutos și nici pe cel calcaros, având întotdeauna nevoie de pământ care să dreneze bine apa și ceva mai tasat. Aceasta este una din condițiile esențiale pentru a prinde leușteanul.

Citeste si: Cum se cultiva leusteanul

♦ Un alt secret pentru a prinde leușteanul este acela al momentului în care alegi se semeni semintele. Ori toamna, de la finele lui octombrie, până la mijlocul lui noiembrie, ori primăvara în martie, dar până la jumătatea lunii.
♦ Leușteanul este o plantă solidă și rezistentă la maturitate, dar în primele luni de vegetație este delicat și sensibil așa că dacă îl sădești în grădină protejează plantele mici cu o folie de plastic sau cu un clopot de sticlă, în fiecare noapte până la finele lui aprilie. Este un bun truc care te va ajuta să prinzi leușteanul.

♦ Unul din detaliile de care trebuie ținut cont pentru a crește frumos leușteanul este gradul de insolație la care acesta este supus. Leușteanul are nevoie de soare, dar preferă lumina de dimineață și lumina indirectă, fiind mai bine adaptat pentru zonele umbrite și mai umede ale grădinii.

Citeste si: Gradina cu ierburi aromate din bucatarie

♦ Transplanatarea rădăcinii într-un loc foarte însorit poate să fie fatală leușteanului care are nevoie de ventilație bună și trebuie ferit de actiunea soarelui de la amiază. Nu-l planta lângă ziduri, lângă pereți. Cel mai bun loc pentru a se prinde leușteanul este sub copacii cu umbră rară, în zonele umbrite sau la marginea grădinii în locurile mai joase.

♦ Recoltarea nu se face niciodată mai devreme de 6-8 luni de la răsărire și trebuie făcută cu multă economie în primul an de viață.

Sursa foto: Otilia Ignat

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion5 Comments

  1. Leușteanul trebuie mutat cam după cinci ani. Altfel dispare. De ce? Consumă toate substanțele de care are nevoie din solul respectiv. De aceea se face rotația culturilor.

    • Otilia Ignat

      Sincer nu am auzit de asa ceva. Solul se imbogateste natural, sau poti adauga ingrasamant de fiacre data cand crezi ca e nevoie. Tufa mea de leusteam are vreo 10 ani si e din ce in ce mai mare….

  2. Petru Ciobanu

    In ce perioada a anuliu se poate muta leusteanul daca a iesit prea mult la un loc si trebuie rarit ???

Leave A Reply