Curiozitățile plantelor

0

Descoperă câteva dinspre curiozitățile plantelor, de la cele mai banale, precum arborele de cacao, sau indigene, ca laricele, la cele mai exotice, durianul.

curiozitățile plantelor
Fructe de cacao, foto: Keith Weller, USDA ARS

Curiozitățile plantelor: știai că au circulat ca monedă de schimb?

•    Originar din Americile de Sud şi Centrală, arborele de cacao (Theobroma cacao) a fost cultivat pentru prima dată de maiaşi, care foloseau seminţele de cacao ca monedă de schimb.
•    Cronicile cuceririi Mexicului relatează că Montezuma II, împăratul aztecilor, nu bea la cină decât ciocolată, servită într-un potir de aur, cu o lingură de aur.
•    Există trei varietăţi de cacao: Forastero, care reprezintă 95% din producţia mondială de cacao, Criollo, care produce boabe de cacao de cea mai bună calitate, şi Trinitario, un hibrid al primelor două.
•    Consumul alimentelor bogate în cacao reduce tensiunea arterială şi scade riscul apariţiei bolilor cardiovasculare.

Citește despre Colecția de gladiole

Curiozitățile plantelor
fructe de durian, foto: Kalaiarasy, wikipedia.org

Curiozitățile plantelor: știai că fost interzis în locurile publice?

•    Durianul este fructul arborilor din genul Durio, originari din sud-estul Asiei. Cunoscut şi sub denumirea de „fructul rege”, durianul se remarcă prin dimensiunile sale (poate ajunge la 30 cm lungime şi poate cântări chiar 3 kg), aroma specifică şi coaja acoperită cu ţepi.
•    Deosebit de puternică chiar şi atunci când fructul este intact, aroma specifică durianului stârneşte reacţii foarte diferite, de la apreciere până la dezgust. Din acest motiv, fructul este interzis în câteva hoteluri şi în mijloacele de transport în comun în unele regiuni din sud-estul Asiei.
•    În Malaiezia, decoctul din frunzele şi rădăcinile de durian este folosit pentru scăderea febrei.
•    În mod contrar, consumul fructului determină creşterea temperaturii corpului şi o transpiraţie abundentă, alcoolul sau cafeaua potenţând reacţiile organismului. Din aceste motive, consumul fructului nu este indicat femeilor însărcinate sau persoanelor cu tensiune ridicată.

Citește și Trei idei inflorate pentru ghivece frumoase intreaga toamna

curiozitățile plantelor
conuri de zadă, foto: Rüdiger Kratz, wikipedia.org, varianta germană

Curiozitățile plantelor: știai că este unul dintre rarele conifere cu frunze căzătoare din Europa?

•    Laricele sau zada (Larix spp.), asemenea arborelui Ginkgo biloba, este unul dintre rarele conifere cu frunze căzătoare. Acesta poate ajunge, la maturitate, şi la 50 m înălţime.
•    Lemnul de zadă este dur, impermeabil şi rezistent la dăunători, fiind foarte apreciat deoarece prezintă un număr redus de noduri.
•    Zada este folosită în medicina naturistă, iar în Siberia, frunzele tinere sunt murate şi folosite în salate pe timpul iernii. Coaja de zadă americană era folosită de triburile indigene pentru a trata rănile infectate, răceala, artrita şi pentru a diminua durerile în general.
•    Datorită acelor mici, a scoarţei cu aspect neregulat şi a culorilor spectaculoase de toamnă, zada este foarte potrivită pentru a fi cultivată ca bonsai.
•    Rezervaţia forestieră de zadă de la Vidolm de pe Valea este o arie protejată, aflată în Munţii Trascăului, ce conţine arbori seculari de zadă de 35-40 m înălţime.

Citește și Nemţişorii, sfaturi de cultivare

Text: Patricia Uşurelu   *   Articol adaptat din revista Casa și grădina

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply