Nemţişorii, sfaturi de cultivare

0

Nemţişorii

Nemţişorii (Delphinium), cu frumuseţea florilor lor vaporoase şi a frunzelor dantelate, însufleţesc peisajul grădinii, atrăgând numeroase gărgăriţe, albine, bondari şi fluturi.

Genul Delphinium cuprinde în jur 300 de specii erbacee anuale, bianuale şi perene din zonele temperate ale globului; le întâlnim adesea în mod spontan pe câmp, între cereale. Denumirea vine din limba latină, făcându-se aluzie la forma florii care, atunci când e deschisă, seamănă cu silueta unui delfin.

Citeşte şi Nalba, floarea bunicii

Nemţişorii au o talie destul de mare pentru o erbacee, de până la 2 m chiar în cazul unora dintre specii. Frunzele sunt palmate, cu lobi ascuţiţi la vârf. Florile apar din abundenţă în partea superioară a tulpinii, grupate sub formă de racem. Culorile petalelor variază de la alb, galben, roşu la violet, dar cel mai frecvent sunt colorate în diferite nuanţe de albastru.

Nemţişorii nu sunt pretenţioşi, dar se dezvoltă mai bine în soluri fertile şi în zone însorite pe parcursul întregii zile. Destul de sensibile la vânt puternic datorită taliei mari, vor fi mai ferite dacă sunt plantate aproape de arbori sau arbuşti.

Citeşte şi Grădina de la ţară, câteva sfaturi

Nemţişorii, sfaturi de cultivare

Simptome: frunzele prezintă pete negre, circulare, lucioase, mai ales pe partea superioară.

Cauze: Pseudomonas delphinii este boala care produce aceste simptome. Ea apare pe vreme rece şi umiditate ridicată.

Remediu: nu sunt cunoscute tratamente chimice. Se recomandă totuşi eliminarea părţilor afectate sau chiar a întregii plante în cazul în care s-a extins foarte mult.

Citeşte şi Arbuști cu flori de mai

Simptome: frunzele prezintă cloroze, dar planta nu pare a fi atacată de vreo boală.

Cauze: datorită regimului hidric defectuos pe vreme cu temperaturi scăzute apar aceste pete clorotice pe suprafaţa plantei.

Remediu: se va asigura un regim hidric optim; se recomandă reducerea udărilor pe vreme închisă cu temperaturi scăzute, iar părţile afectate vor fi înlăturate.

Simptome: nemţişorii par ofiliţi, iar dezvoltarea încetează.

Cauze: virusul Verticilium cauzează ofilirea prematură a platelor, aceasta fiind ireversibilă în cazul bolii respective.

Remediu: se înlătură plantele afectate, iar pământul trebuie tratat, sterilizat cât este posibil, pentru a evita răspândirea bolii.

Citeşte şi Scânteioarele, soluţii pentru probleme frecvente

Articol adaptat din revista Casa şi grădina   *   Text: Adriana Bărar   *   Foto: Debu55y / Fotolia.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply