Cum vopsești: sfaturi și trucuri

1

Cum vopsești? Foarte simplu, dacă ții cont de aceste trucuri. Odată cu sosirea zilelor calde și însorite, suntem tot mai tentați să demarăm diverse lucrări care implică întreținerea casei, una dintre cele mai frecvente fiind vopsitul. Și cum vopseaua poate schimba aspectul multor suprafețe, de la tocurile ușilor și ferestrelor la chioșcul din grădină, de la porți, la garduri, balcoane și mobilă de tot felul, îți oferim câteva sfaturi.

Pregătirea suprafețelor

Pentru a obține un finisaj neted și rezistent, suprafețele trebuie pregătite înainte de vopsit. Dacă pentru cele noi o desprăfuire și o degresare (eventual și o ușoară șlefuire) sunt suficiente, în cazul obiectelor care poartă deja mai multe straturi de vopsea veche (ori lac care se cojește) este necesară îndepărtarea acestora. Decaparea se poate face termic, cu suflanta de aer cald sau un arzător cu flacără care face vopseaua să se umfle și să poată fi răzuită cu șpaclul. O altă variantă este aplicarea unor soluții chimice care se întind cu pensula în strat gros și care în 10-30 de minute înmoaie stratul de lac ori vopsea, care se poate îndepărta cu șpaclul sau peria de sârmă. Ulterior suprafața se clătește cu apă curată (cu un burete sau un aparat de curățare cu jet) și se lasă la uscat înainte de a fi vopsită iar. Dacă e un strat foarte gros de vopsea de curățat, poate fi nevoie de două intervenții de decapare.

camera in care se vopsește
www.pixabay.com

Pentru pardoseală

Atât podelele de lemn, cât și  pardoseala de ciment (terasă, garaj, pivniță, alei), bordurile de piatră sau cărămidă pot fi vopsite ori lăcuite pentru rezistență sporită și aspect. Suprafața se șlefuiește, se desprăfuiește, se dă primul strat ușor diluat, se șlefuiește ușor, iar după uscare, se dau 1-2 straturi cu produs nediluat. Atenție, se începe lucrul  din colțul opus intrării sau căii de acces.

Când vopsești/lăcuiești lemn

Indiferent ce obiect din lemn urmează să protejezi și să decorezi cu vopsea ori lac (ușă, gard, leagăn, balustradă etc.), întâi te asiguri că nu a fost atacat de insecte, îl șlefuiești pentru a nivela orice asperitate, inclusiv alte straturi de vopsea veche (cu burete abraziv, șmirghel sau șlefuitorul electric), apoi îndepărtezi orice urmă de praf, aplici un strat de grund pentru lemn, astupi fisurile cu chit de cuțit (întins cu șpaclul), șlefuiești din nou cu o hârtie abrazivă fină (granulație 150-180), îndepărtezi praful cu o perie moale, apoi aplici încă un strat de grund sau direct un strat de lac sau vopsea diluată 5-10%. După uscare, șlefuiești iar (cu șmirghel foarte fin, granulație 240), pentru că se ridică perișori miniaturali din lemn, apoi desprăfuiești cu o perie fină și aplici ultimul strat protector nediluat. Aceștia sunt pașii de bază, dar fiecare adaptează după situație.

Cum vopsesti noptiera in 3 pasi

vopsit
www.pixabay.com

Pentru suprafețe plane, indicat este să folosești trafaleți sau pensule cât mai late ori chiar pulverizatorul. Pentru spații mici, caută pensule înguste; unele au capăt îndoit ca să ai acces în spatele unor elemente. Pentru a obține suprafețe uniforme, aplică straturi subțiri și uniforme de vopsea, inclusiv cu pulverizatorul, altfel apar dâre inestetice. Podelele prea lucioase pot deveni periculoase, așa că pentru acestea este bine să cauți lacuri cu efect antiderapant. Atenție, protejează spațiile adiacente celor care vor fi decorate cu bandă de hârtie, ziare sau folie de plastic. Omogenizează bine vopseaua și folosește la diluare doar solvenți compatibili (vezi eticheta produsului), altfel riști să se strice compoziția ori să se piardă luciul. Dacă vrei să dai un efect de lemn țevilor de PVC, șmirgheluiește-le și dă cu lac colorat.

Fie că dai cu lac sau vopsea, ai grijă să îți protejezi mâinile cu mănuși și să porți haine de lucru adecvate. Înainte de a vopsi ori lăcui mobila, gardul, ­alte elemente din lemn ținute afară, aplică un tratament cu impregnant împotriva insectelor, cariilor și ­ciupercilor (Sadolin Anticarii WK).

Găsești vopsea care se aplică direct pe PVC și PAL melaminat. Există vopsea cu efect de piatră, de brumă, de porțelan (pentru chiuvete, căzi) sau de smalț (la spray), cu efect de crăpare, tablă de scris sau antichizat.

Pentru mobilierul de grădină, chioșc, gard, pergole etc., alege lacuri special create pentru spații exterioare, rezistente la razele ultraviolete. Pentru terasă, scară sau alei pavate cu lemn, pontoane, caută impregnant antiderapant.

Cum vopsesti piesele de mobilier fara greseala

Când vopsești metal

Suprafețele de metal se degresează, se curăță de rugină mecanic (manual, cu pila, peria de sârmă, șmirghel sau cu perii montate pe bormașină sau polizor unghiular) și chimic, cu una dintre soluțiile care distrug rugina (se poate forma o spumă, dar este doar o reacție chimică normală). Apoi se aplică un strat de grund de fier și un strat sau două de vopsea. Există și vopsele speciale, cu triplu efect: inhibitor de rugină, grund și vopsea, care se pot aplica și pe suprafețe ruginite (ca Oskar direct pe rugină, Köber 3 în 1 direct pe rugină, Hammerite direct pe rugină). Atenție, tratează chimic rugina și vopsește doar pe vreme bună, uscată. Dar nu la soare direct, deoarece afectează negativ vopseaua. Și pe metalul care nu a fost tratat anterior se dă cu grund (1-2 straturi) înainte de vopsea. Ca să vopsești tabla zincată la exterior, înainte  degreseaz-o cu detergent amestecat cu soluție de amoniac 2%. Pentru metal găsești și vopsea cu efect de fier forjat (cum este cea Köber Micaceu) ori lovitură de ciocan (de la Hammerite, Rost, Emex etc.).

Orice ai vopsi, asigură-te că este un spațiu bine ventilat, cu peste 10 grade Celsius, și respectă timpul de uscare.

strada veche
www.pixabay.com

La ciment și zidărie

Dacă vrei să păstrezi textura unui zid din cărămizi, vopseaua rămâne o variantă foarte bună de finisaj. Pentru a pune în evidență rosturile, le poți face într-un ton mai închis sau chiar în negru. Pentru pardoseli alege vopsea specială, rezistentă la abraziune și produse chimice gen solvenți, uleiuri. Ca să ajungi la distanță, alege un trafalet în capătul căruia fixezi un prelungitor (gen coadă de mătură). Dacă suprafața de vopsit este prea netedă și nonaderentă, ea se face mai poroasă prin tratare cu acid. Dacă pardoseala pare alunecoasă sau este destinată garajului, după primul strat de vopsea, cât încă este proaspătă, împrăștie un strat subțire de nisip foarte fin, apoi mătură ușor surplusul după uscare și aplică un nou strat de vopsea. Pentru garaje este bine să faci și marcaje de ghidaj, care să ajute șoferul. Pentru suprafețele exterioare din beton, tencuieli, ziduri de cărămidă, să vopsești cu produse rezistente la intemperii, ca Dulux Trade Wheathershield, ce împiedică și formarea mucegaiului.

Cum vopsesti podeaua din garaj

Când vopsești cu pistolul sau cu spray-ul

  • Avantaje: obții culori uniforme (dacă aplici în strat fin dungi verticale peste care suprapui dungi orizontale), poți acoperi suprafețe cu forme complexe, lucrezi rapid.
  • Metoda este ideală pentru lacuri și vopsele lucioase, dar să protejezi bine cu folie și bandă adezivă obiectele din jur. Lacurile și vopselele se diluează mai mult decât la aplicarea cu pensula ori trafaletul și consumul este mai mare.

Când alegi vopseaua ori lacul, ia în calcul:

  • tipul de suprafață de tratat;
  • compoziția și puterea de acoperire a produsului;
  • culoarea și aspectul (mat, satinat, lucios, diverse efecte);
  • timpul de uscare;
  • rezistența la ultraviolete, la umezeală, la zgâriere și frecare;
  • modul de aplicare indicat.

Pentru a economisi timp

Pentru a economisi timp când vopsești, procură dinainte materialele necesare și optează pentru vopsele cu uscare rapidă (unele, ca Danke Email cu uscare rapidă sau Color Weekend Quick Drying, se usucă în 2 ore). Dacă ești sensibil, alege lacuri și vopsele fără miros, precum Duraziv fără miros, Spor Aqua, Moore Style, Oskar Aqua (email sau lac) etc. Alege produse de cea mai bună calitate, ca să ai succes!

7 idei de amenajare cu bani puțini

Întreținerea uneltelor

Curăță uneltele folosite imediat după ce ai terminat lucrul cu ele. Îndepărtează vopseaua rămasă cu un ziar, apoi cu diluant și șterge bine cu o cârpă. Dacă doar întrerupi lucrul pentru scurt timp, lasă pensula într-un vas cu diluant ori apă sau împachetată în staniol. Acordă atenție sporită duzelor de la pistolul de vopsit ori spray și pulverizează în gol până se curăță de ultimele picături de lac ori vopsea. Închide bine recipientele de vopsea, lac și diluant și depozitează-le în locuri adecvate. Spor la lucru și succes!

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply