Cum se montează gresia corect și simplu

0

Avem nevoie de specialiști, dar uneori trebuie să ne ocupăm și singuri de renovarea casei. Montarea gresiei nu e atât de grea precum pare la prima vedere, mai ales dacă ții cont de sfaturile noastre!

Alegerea gresiei

Dacă te-ai hotărât să-ți montezi gresie, stabilește modelul dorit, dacă este pentru exterior sau interior și măsoară foarte bine suprafața, pentru a stabili necesarul de plăci. Cumpără o cantitate cu 30% mai mare decât ar fi suficient pentru a acoperi suprafața respectivă, pentru că la montaj se mai strică plăci (se pierd și 20% la montajul pe diagonală).

În plus, este bine să ai la îndemână o rezervă de câteva plăci și după terminarea lucrării, pentru a înlocui eventualele spărturi ivite în decursul timpului.

Dacă suprafața pe care montezi gresie va fi adesea umedă, alege modele cu suprafață mai rugoasă (marcată R 10 sau R 11), pentru a evita accidentele. Deschide mai multe cutii și mixează plăcile înainte de montaj, altfel pot să apară zone cu tonuri diferite, între plăci fiind mici variații de culoare între loturi.

Alege gresie mai rezistentă la trafic (cu indicativ PEI III și IV) în zone de trecere (holuri sau camere intens folosite).

Pregătirea suprafeței înainte de montare

Pentru nivelarea suprafețelor, înainte de montajul propriu-zis se toarnă șapă autonivelantă, dar ia măsuri ca în baie zona din preajma sifonului de scurgere să fie mai joasă, pentru a capta toată apa scursă pe podea. La fel pe terase, altfel apa va bălti, iar riscul de alunecare și infiltrație crește.

Orice cameră în care vei monta gresie va fi mai plăcută, mai confortabilă dacă are și încălzire prin pardoseală, așa că informează-te și vezi care sistem este mai adecvat: conducte de apă sau rezistențe electrice.

După montarea plăcilor, umple spațiile dintre acestea cu chit special de rosturi. În baie, folosește neapărat unul impermeabil, pentru a reduce riscul infiltrării apei în pardoseală în cazul în care se revarsă apa din cadă, chiuvetă sau este vreo inundație. În rosturile dintre plăcile de gresie sau plintă și faianță sau cele dintre obiectele sanitare (cadă, chiuvetă, vas de toaletă) și gresie sau faianță, umple cu silicon sanitar.

Adaptează după nevoie

Dacă vrei să faci economie, în loc de plintă poți monta la baza pereților fâșii tăiate dintr-o placă de gresie. La pardoseală poți combina mai multe modele de plăci, formând covoare.

Idei practice

Poți renunța la cada de duș, înlocuind-o cel mult cu o bordură din câteva plăci de gresie, care să împiedice răspândirea apei pe toată podeaua. În acest caz însă, ai grijă ca materialul folosit la montaj să fie hidroizolant.

Dacă-ți rămân bucăți de gresie sau faianță, le poți integra într-un mozaic pentru un blat de masă.

Citeste si: Să fie ordine în casă! 10 porunci contra dezordinii

Sursa foto: iStock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply