Cum se dezinfectează corect casa și când trebuie să faci asta

0

Este util să știi cum se dezinfectează corect casa și când trebuie să faci asta. Fie că este vorba despre coronavirus, sau de gripele sezoniere ori răceala sau alte afecțiuni virale, dezinfecția casei este o necesitate. Doar așa se pot îndepărta germenii și preveni raspândirea acestora.

Curățenia clasică este necesară, dar nu suficientă. Dezinfectarea casei presupune o serie de proceduri în plus, importante pentru sănătatea tuturor celor din casă. Pe de altă parte sunt situații când dezinfecția este chiar mai importantă decât curățenia generală din casă. Așa că este util să te concentrezi pe aceste detalii și să lași curațenia clasică care răstoarnă toată casa, ”de sus în jos”, pentru mai târziu.

Ce dezinfectezi mai înainte de orice

Concentrează-te pe două spații esențiale din casă: baia și bucătăria. Urmează holul și dormitorul – pentru că se presupune că orice suferind va sta mai mult în dormitor. Regula de bază este să cureți locurile în care un bolnav a umblat. Dacă a stat în bucătările dezinfectează blaturile, mânerele frigiderului, robinetetul de la chiuvetă, feroneria și orice alte zone pe care le-ar fi putut atinge.

La baie este esențial să cureți și să dezinfectezi, practic, tot. Folosește mânuși și soluții eficiente, cu efect biocid, cu sau fără clor. Alcoolul sanitar este un dezinfectant bun pentru suprafețe. Deschide larg geamul și lasă aerul curat să purifice locul.

Aerul curat este un dezifenctant natural, iar venitlația spațiilor pe care le cureți este esențială.

Holul este poarta de intrare în casă și trebuie tratat cu maximă atenție, în fiecare zi. Locul unde stau încălțările folosite afară din casă de exemplu. Spală pe jos în hol, în fiecare zi și chiar de mai multe ori pe zi, dacă este necesar.

În ceea ce privește dormitorul primul pas este să deschizi larg ferestrele. Schimbă așternuturile! Se spală cu detergent și clor, la 60 de grade, cel putin o oră. Lasă pernele la aer și soare cel puțin o oră! Șterge suprafețele cu soluții potrivite și aspira bine. Pulverizează în cameră pe covor alcool sanitar dintr-o stică cu pulverizator. Închide ușa și lasă aerul curat să definitiveze dezinfecția, vreme de o oră.

Dacă în cameră intră soarele este și mai bine. Profită de asta!

Ce altceva trebuie curațat și dezinfectat?

Toate acele lucrui pe care le ating frecvent toți cei din casă. Întrerupătoare, clanțe, telecomenzi, telefoane, masa din camera de zi, încărcătoare, laptopul și PC-ul din casă. Nu omite balustradele din casă!

Spălatul pe mâini frecvent, temeinic cu apă și săpun este esențial și pentru cei din casă, și pentru cel care face curațenie.

Ritmul curățeniei trebuie să treacă de la principiul ”când este necesar”, la ”de câte ori este nevoie”. Pentru suprafețele dure pe care ceilalți membri ai familiei le ating frecvent, curățarea de face des și de fiecare dacă când este nevoie.

Ce soluții de dezinfectare folosești?

Alegerea produsului potrivit pentru fiecare loc care trebuie curățat este esențială pentru eliminarea eficientă a germenilor. Pentru a steriliza baia, clorul pentru uz casnic face o treabă foarte bună.

Conform ghidurilor, soluțiile alcoolice cu cel puțin 70% alcool este eficient împotriva coronavirusului. Și soluția pe bază de clor e foarte bună!

O jumătate de cană de înălbitor pe bază de clor în 1,5 litri de apă este o soluție foarte eficientă pentru toate suprafețele din baie. Folosește sticlele cu pulverizator. Particulele împrăștiate de acestea ajung eficient în toate colțurile. Pulverizează, așteaptă 10-20 de minute și apoi clătește sau ștrge. Părăsește încăperea în timpul în care lași soluția să acționeze.

Alcoolul sanitar trebuie utilizat ca atare și este ideal pentru suprafețe. Nu-l folosi pe lemn, pentru că îl atacă și lasă urme albe. Există servete umede cu soluții biocide pe care le poți folosi pentru suprafețele de lemn.

Nu combina soluțiile pe bază de clor decât apă. Dacă îl combini poate emana aerosoli periculoși!

Pentru a dezinfecta îmbrăcămintea și așternutul spălarea lor trebuie făcute cu soluții biocide, la minimum 40 de grade. Există astfel de substanțe în comert, care nu conțin clor și au capacitatea de a ucide orice germeni.

Suprefețele trebuie să rămâne umede circa 15 minute pentru ca efectul să fie real!

Dezinfectarea casei nu este deloc amuzantă. Este stresanta și deseori dificilă așa că dacă faci asta protejează-ți mâinile, gura, nasul și ochii. Evită pe cât posibil să inhalezi. Partea bună este că acest stil de a elimina germenii este eficient și are rezultate.

Să fim sănătoși!

Citeste si:

Sursa foto: pixabay.com

 

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply