Cum se curata husele de canapea

0

cum se curata husa de canapeaDe cele mai multe ori, husele de canapea reprezintă elementul de atracție pentru o încăpere, dar sunt și cele mai provocatoare din punct de vedere al întreținerii și necesită multă atenție atunci când vine vorba de curățat.  Cele mai multe huse de canapea sunt pre-spălate din fabrică, iar acest lucru previne micșorarea materialului la spălările ulterioare. Dacă husele de la canapeaua ta sunt din bumbac 100% sau din damasc, atunci pot fi cu ușurință spălate acasă. Este important să verifici eticheta husei, pentru a observa compoziția materialului și indicațiile de curățare.

Citeste si: Mobila tricotata. Huse tricotate

Metode de curățare

Una din soluțiile la îndemână este curățarea chimică, doar dacă eticheta indică faptul că materialul se pretează pentru o astfel de curățare. Alfel, vei găsi indicații legate de temperatura de spălare și cea de călcare. Majoritatea huselor de canapele intră ușor în mașina de spălat, de obicei în două spalari, una pentru husele pernelor, dacă este cazul, și una pentru husa canapelei în sine.

Dacă husa este pătată, aplică în prealabil un produs de scos petele direct pe suprafața petelor (de preferat fără înălbitori pe bază de clor pentru husele colorate sau din materiale delicate). Freacă materialul ușor, folosind o cârpă din bumbac. Apoi aplică din nou produsul de înlăturare a petelor și lasă-l să acționeze cât este necesar, după indicațiile acestuia. Vei avea nevoie și de a treia aplicare, atunci când pui husa în mașina de spălat.

Spală husele de culoare deschisă în apă călduță și culorile închise în apă rece. Cu cât tratezi materialul mai blând, cu atât va rezista mai mult în timp.

Citeste si: Husa pentru canapea. O solutie simpa si eficienta

Uscarea și călcarea

Usucă husa pentru 10 – 15 minute la o setare medie sau presă permanentă, dacă dispui de uscător. Acest procedeu va înlătura majoritatea cutelor și va elimina umezeala din material. Scoate husa din uscător când secțiunile laturii mari sunt aproape uscate și îmbinările sunt încă foarte ude. Acesta este momentul optim pentu a călca cutele duble plate sau manșetele, pentru un aspect curat și frumos. Nu călca toată husa, pentru că utilizarea fierului cu aburi poate întinde materialul și va afecta potrivirea husei pe canapea.

Pune husa foarte puțin umedă pe canapea, lăsând porțiunile care se pliază în lateralele reazemului nepliate și libere. Este important de știut că în condițiile în care pui husa prea umedă pe canapea, poate apărea mucegai in interior. Aranjează husa după forma canapelei și netezește cutele care s-au format între timp. Pune husele pernelor și trage fermoarul, apoi asigură-te că locul de contact dintre perne și canapea este cât mai redus pentru a facilita circularea aerului.

Citeste si: Living cu mobilier minimalist

De reținut: toate materialele textile își vor pierde din calitate după fiecare spălare. Produsele din bumbac devin mai moi și mai uzate cu fiecare spălare. De asemenea, culorile închise se pot decolora considerabil, însă acesta este farmecul huselor. Husa ar trebui să reziste câțiva ani buni, deoarece este spălată numai de câteva ori pe an. Dacă ai animale de casă sau copii mici și speli husele frecvent, este util să ai în casă un material asemănător, dacă nu identic, pentru a înlocui o husă pe care trebuie să o cureți.

Dacă lași accidental husa în uscător pentru prea mult timp și se strânge prea mult, o poți spăla din nou și o poți fixa pe canapea chiar dacă este un pic umedă; în felul acesta, poți putea întinde bumbacul la dimensiunile canapelei.

Echipa Casa si Gradina.ro

Sursa foto: Revista casa si gradina

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply