Cum scapi de melci. Cateva solutii

0

Indiferent cât de mare sau de mică este gradina ta melcii pot să fie o problemă, iar câteva soluții care sa te ajute să scapi de melci sunt binevenite.

scapi de melci

Poți să scapi de melci cu tot felul de chimicale de sinteză, pe care să le cumperi din farmaciile fito-sanitare și veterinare. Chimicalele sunt o soluție pentru grădinile mari, pentru zonele cultivate, dar evident, sunt toxice și nu sunt recomandate pentru grădina din jurul casei, unde fiecare își dorește un mediu cât mai curat și mai sănătos. Pe de altă parte melci pot să fie o mare problemă pentru că distrug atât cultura de vegetale, cât și florile.

Citeste si: Plante sanitar – hreanul

Melcii cu cochilie, dar mai ales limacşii – melcii fără cochilie, sunt printre cei mai comuni dăunători din grădinină, iar o grădină fără chimicale este o zonă pe care melcii o adoră, iar atacurile lor pot să fie distrugătoare.

Citeste si: Solutii impotriva daunatorilor de gradina

Strategia care să te ajute să scapi de melci implică prevenția și distrugerea lor. Tunderea ierbii, îndepărtarea zonelor unde apa băltește și a grămezilor de compost este primul pas. Compostul se tine mereu departe de zona cu flori sau zarzavaturi și legume.

A doua parte presupune combaterea lor și împiedicarea melcilor să cucerească toată grădina, iar asta presupune realizarea unor bariere din materiale tepoase, organice sau anorganice. Cele mai bune sunt rumegușul, cojile de ouă și de nuci, dar si nisipul. Încercuiește zona cu flori cu o barieră din nisip sau paie tocate mărunt. Melcii nu pot trece de aceste bariere. Pietrișul mărunt și cu muchii ascuțite este iar o bună soluție. Cosirea ierbii, astfel încât să rămână aspră și ascuțită împiedică melcii să mai circule prin grădină (soluția nu este ficientă în cazul gazonului).

Citeste si: Insecte benefice pentru grădină

Unele substante cu miros puternic pot ține melcii departe de flori și culturi. Eficiente sunt zațul de cafea, scorțișoara și piperul amestecat cu nisip. Ceaiul de ardei iute este și el o bună soluție. Prepară un ceai concentrat din ardei iute și apă (5-6 ardei iuți tocați la un litru de apă). Ceaiul se fierbe cu capac bine pus pe oală circa 5 minute. Rece, se pulverizează seara de jur împrejurul locurilor pe care vrei să le protejezi de melci sau în zonlele unde stau melcii. Folosește un pulverizator și acoperă-ți nasul și gura cu o mască și poartă ochelari de protecție. Este de preferat să faci această operațiune dacă nu plouă. Eficient pare să fie și ceaiul de pelin, de lavanda (foarte concentrat), de ghimbir și hreanul crud, tocat, împrăștiat printre flori.

Citeste si: La ce foloseste zaharul in casa si in jurul casei

O altă soluție ca să scapi de melci sunt acele de brad, amestecate cu rumeguș sau nisip.

Unii spun că cenușa de lemn, varul stins și un mulci făcut din tulpini și frunze de plante puternic mirositoare, cum ar fi pelinul și menta îndepărtează melcii.

Toate aceste ”tratamente” se repetă din când în când alternativ, mai ales în ziua de după ploaie, când melcii sunt mai activi. Evident că victimele trebuie culese și aruncate.

Tot ca măsură de prevenție pot fi folosite benzile din cupru, puse în calea melcilor, dar şi sârme din cupru, încolăcite în jurul plantelor ameninţate.

Furnicile, șerpii de grădină, păsările, broaștele țestoase de grădină și aricii sunt inamici naturali ai melcilor, iar prezența lor în grădină te poate ajuta să scapi de melci. Păsările mai ales sunt un aliat de încredere.

Citeste si: Plantele sanitar, gardienii din gradina

Sulfatul de fier ucide melcii, la contactul cu această soluție. Amestecă două linguriţe de sulfat de fier cu doi litri de apă şi pulverizeză pe plante.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply