Cum poţi refinisa un perete zugrăvit cu humă?

0

Cum poţi refinisa un perete zugrăvit cu humă? Simplu, te invatam noi! Pentru ca noua vopsea lavabilă să prindă, vechiul strat de humă trebuie complet inlăturat. Vei incepe, aşadar, prin a spăla huma. Ai nevoie de o bidinea şi de apă simplă, nu apă cu săpun şi nici apă caldă. „Nu am spălat niciodată un perete zugrăvit cu humă cu săpun, pentru că nu văd rostul. Săpunul poate să iţi afecteze pereţii”, te sfătuieşte meşterul nostru, Nicolae Barbă.

perete zugrăvit cu humă (2)

Ar fi bine să respecţi ordinea – speli mai intai tavanul, apoi pereţii lăturalnici, de sus in jos, nu invers, şi ai grijă ca vechea tencuială să se desprindă in totalitate, pană la zidărie. Apoi vei aştepta să se usuce suprafaţa: „Depinde de cameră, dar de obicei se usucă foarte repede. Depinde şi de curentul de aer din incăpere. Dar dacă laşi un geam şi o uşă deschise, vei aştepta vreo două-trei ore”, mai spune meșterul nostru. După ce te-ai asigurat că peretele zugrăvit cu humă este uscat, uită-te dacă nu mai trebuie şlefuit in unele părţi şi rade cu un şpaclu tot ce nu este neted şi curat.

Urmează partea în care vei amorsa peretele cu apă şi aracet. Peste amorsă, vine aplicat gletul, pentru o priză perfectă a vopselei. Poţi da imediat cu vopseaua lavabilă, de a cărei culoare să fie răspunzătoare numai imaginaţia şi simţul tău estetic. După calculele meşterului nostru, investiţia ta nu ar trebui să depăşească 250 de lei. Mai există alternativa: dacă nu ai chef să munceşti o zi intreagă, caută un zidar. Te va costa insă cel puţin dublu (in jur de 600 de lei).

Sfaturi de la profesioniști ca sa refinisezi un perete zugrăvit cu humă

1. Te-ai gandit să alegi o vopsea colorată? Vezi că există centre specializate in magazine sau in hipermarketurile de construcţii, unde iţi poţi prepara vopseaua intr-una din cele peste o mie de nuanţe disponibile şi in orice cantitate. Dacă iţi place foarte mult nuanţa aleasă, ţine minte codul, ca să o poţi prepara ori de cate ori vrei.   2. Specialiştii iţi recomandă vopseaua lavabilă, deoarece aderă bine pe orice tip de material: lemn, metal, plastic. Vopseaua lavabilă nu se va lua ca huma sau ca varul.

3. Cum recunoşti diferenţa dintre un perete lavabil şi unul dat cu humă sau var? Suprafaţa lavabilă este mată, semilucioasă şi NU lasă urme pe degete. Huma sau varul lasă aceste urme chiar şi la o simplă frecare a hainelor de suprafaţa peretelui.

4. Fii atent! Dacă inaintea rezugrăvelii nu ai inlăturat perfect huma, vopseaua lavabilă aplicată peste se va umfl a in timp şi va crăpa.

TEXT: OANA MONORAN  FOTO: SHUTTERSTOCK

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply