Cum pot crește plantele fără pământ?

0

Cum pot crește plantele fără pământCum pot crește plantele fără pământ? Aşa cum îi spune şi numele, hidroponica (termen provenit din cuvintele greceşti hydros – apă şi ponos – muncă) este ştiinţa cultivării plantelor fără sol, utilizând doar apă şi substanţe nutritive – o tehnică ce a cucerit rapid întreaga lume datorită avantajelor sale nete asupra agriculturii clasice.

Despre ce este vorba, mai exact? Ştim deja că plantele preiau din pământ substanţele nutritive necesare dezvoltării lor. Solul reprezintă un rezervor natural de minerale care se dizolvă în contact cu apa, urmând să fie absorbite prin rădăcini. Dar în momentul în care aceste minerale sunt introduse artificial în sursa de apă, nu mai este nevoie de pământ pentru ca plantele să se dezvolte.

Cum pot crește plantele fără pământ – cercetare și aplicații în diverse domenii

Îţi închipui, fără doar şi poate, că de la această descoperire a lipsit doar un pas până la demararea studiilor legate de cultivarea plantelor în medii ostile din punct de vedere al lipsei solului, cum ar fi zonele deşertice şi, inevitabil, cele în afara spaţiului terestru, NASA intenţionând să iniţieze în curând primele culturi de plante pe Marte. Evident, nu a fost ocolit nici aspectul comercial al acestei descoperiri, piaţa fiind invadată cu sisteme hidroponice de la cele mai sofisticate, destinate marilor plantaţii, până la cele mai simple şi amuzante, vândute ca accesorii şi decoraţiuni pentru casă şi grădină.

Citește și Hortensia – soluții pentru cele mai frecvente probleme

Cum pot crește plantele fără pământ – în mediu solid

Unul dintre tipurile de cultură hidroponică presupune un mediu solid, poros (nisip, pietriş, cioburi de ceramică, vată minerală sau fibre lemnoase), dar care nu conţine substanţe nutritive. Tehnica este asemănătoare creşterii tradiţionalului grâu de Sfântul Andrei: seminţele se pun la încolţit într-un substrat artificial care este irigat la intervale regulate cu o soluţie de apă şi substanţe nutritive. Substraturile specifice culturii hidroponice sunt mai uşoare şi conţin mai mult oxigen decât pământul de flori, fiind mult mai potrivite pentru creşterea cactuşilor şi a suculentelor, care au nevoie de un drenaj foarte bun, sau a orhideelor şi a altor epifite, ale căror rădăcini au nevoie de mult aer.

Cum pot crește plantele fără pământ – în mediu lichid

Cultura în soluţie presupune creşterea plantelor în recipiente cu substanţe nutritive, astfel încât o parte a rădăcinilor să fie scufundate în soluţie şi o parte să rămână în contact cu aerul – unul dintre cele mai simple exemple sunt recipientele de sticlă pentru creşterea bulbilor, dar există şi metode de cultivare a legumelor în acvarii, de exemplu. În cazul în care această metodă nu este folosită pentru urmărirea dezvoltării plantei, este indicat ca recipientele să fie mate şi închise la culoare, pentru a preveni dezvoltarea algelor.

Datorită caracteristicilor sale, hidroponica este o metodă simplă şi avantajoasă de a cultiva plante comestibile sau ornamentale, oferindu-ţi posibilitatea de a-ţi dezvolta o grădină bogată chiar şi în lipsa solului.

Citește și Recorduri verzi incredibile

Foto: 123RF

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply