Recorduri verzi incredibile

0

Recorduri verzi

Recorduri verzi: în lumea plantelor există o mulţime de limite incredibile pe care plantele le pot depăşi în ceea ce priveşte longevitatea, vitalitatea sau dimensiunile lor.

Recorduri verzi: uriaşii planetei aparţin regnului vegetal

Înrudiţi cu chiparosul, arborii sequoia alcătuiesc o sub-familie care cuprinde trei genuri: sequoia veşnic verde, sequoia gigant şi metasequoia. Sequoia este un arbore longeviv, deţinând până nu demult recordul de cel mai bătrân copac, unul dintre exemplare numărând 3 200 de ani! Dar acesta nu este singurul record deţinut de sequoia: arborele sequoia gigant General Sherman, aflat în pădurea Giant Forest din Sierra Nevada, California, este cea mai masivă fiinţă din lume, cântărind aproximativ 1400 de tone, echivalentul a 15 balene albastre adulte, a 10 locomotive de tren sau a 25 de tancuri militare. În ceea ce priveşte înălţimea, recordul este deţinut de Hyperion, un sequoia veşnic verde descoperit în Redwood National Park, California. Acesta are 115,5 m înălţime, aproape cât un bloc de 30 de etaje.

Citește și Garofiţele parfumate din grădină

Recorduri verzi: a germinat după 10 000 de ani de hibernare

Există câteva recorduri înregistrate în ceea ce priveşte cele mai vechi seminţe care au reuşit să germineze. Locul întâi este deţinut de o sămânţă de lupin arctic (Lupinus arcticus – foto), descoperită în urma excavărilor în tundra arctică. Aceasta a reuşit să germineze şi să dezvolte o plantă cu flori după 10 mii de ani de hibernare! Un alt record este deţinut de lotusul asiatic (Nelumbo nucifera), o sămânţă a acestei plante reuşind să prindă viaţă după 1200 de ani de la formarea ei. Nici curmalul nu se lasă mai prejos: un sâmbure de curmală descoperit într-o excavare arheologică de la Marea Moartă a germinat după 2000 de ani de la producerea lui.

Recorduri verzi: cele mai grele fructe

Categoric, cel mai greu fruct din lume este dovleacul, recordul fiind deţinut de un specimen de peste 600 de kilograme, înregistrat în 2002 în Statele Unite. Însă cele mai grele fructe care cresc în copac sunt cele ale arborelui jaca (Artocarpus heterophyllus – foto). Originar din India, Nepal şi Filipine, acest arbore formează fructe care pot cântări până la 35 de kilograme.

Citește și Salvia de grădină, îngrijire

Articol adaptat din revista Casa şi grădina   *   Text: Patricia Uşurelu   *   Foto: AndreasJ / Fotolia.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply