Cum îngrijești un rhododendron și o azalele

0

Genul Rhododendron are peste 1.000 de specii și varietăți cunoscute ca azalee, unele de ghiveci, pitice (până la 50 cm înălțime) și altele de grădină (câteva sute), înalte de 2-3 m, numite și rhododendroni.

Vezi prima parta a articolului aici: Cum îngrijești un rhododendron și o azalee (I)

Azaleea, numită „regina japoneză a florilor”, „arborele de trandafir”, „trandafirul munților” sau „regele arbuștilor” este toxică pentru copii și animale de companie (pisici, căței). Frunzele înghițite provoacă vomă, greață, dureri abdominale, aritmie cardiacă, lăcrimare, secreții nazale, pierderea vocii, hemoragii interne, convulsii, chiar comă și stop cardiac. Și contactul cu pielea poate produce iritații.

Înmulțirea plantei

Înmulțirea în gospodărie este dificilă. Butașii de lăstari semilemnificați, de 5-8 cm, se plantează la începutul verii în ghiveci, unde se mențin umeziți permanent și acoperiți cu o pungă transparentă. Specialiștii horticultori practică și înmulțirea prin semințe, marcotajul și altoirea. Transplantarea se face la doi-trei ani într-un amestec pentru azalee, din magazinele și raioanele specializate.

Toate simptomele provocate de azalee (vomă, greață etc.) sunt efectele unei substanțe toxice numite andromedotoxină. Nectarul și polenul multor specii au o neurotoxină numită graianotoxină, cu proprietăți halocinogene. Mierea de R. ponticum (zona montană din nordul Turciei) este renumită pentru acest efect, fiind denumită „mierea nebunilor”.

floare roz

Azaleea aduce noroc în casă şi viaţă I

Azaleea de apartament; cele mai frecvente probleme (1)

Dăunătorii azaleelor

Deși sunt toxice pentru om și animale, azaleele pot fi atacate de afide, păduchi țestoși, musculițe albe, păianjen roșu, iar tratamentul cu insecticide specifice trebuie repetat. Din cauza apei calcaroase și a deficitului de fier și magneziu, azaleea poate face boala numită cloroză.

Virtuți terapeutice

Planta are și virtuți terapeutice cu proprietăți antiseptice și antireumatice, dar se folosește numai la recomandarea medicului, acesta stabilind doza și perioada de tratament. Preparatele din azalee care se pot folosi sunt numai cele autorizate, precum uleiul esențial originar din Himalaya, obținut prin distilarea cu abur a florilor de Rhodedondron anthopogon, folosit la parfumarea produselor cosmetice, în dureri reumatice și masaje.

Din documentare am mai aflat că în Coreea se organizează șapte festivaluri ale florii în perioada aprilie-mai, când se prepară vin și plăcintă din flori ale unor specii lipsite de toxicitate, ca floarea de Rhododendron arboreum, care este floarea națională a Nepalului. Floarea acestui gen este și simbolul statelor americane West Virginia și Washington. SUA organizează mai multe festivaluri, iar Japonia unul. Și la noi în țară este apreciată, iar Grădina Botanică din Iași organizează anual, în luna februarie, o expoziție cu azalee.

Primăvară frumoasă tuturor!

Text: Profesor de biologie Petrea Chiru/ sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply