Cum ingrijesti liliacul din gradina

0

liliacul din gradinaE vremea cand infloreste liliacul, asa ca este bine de stiut cum ingrijesti liliacul din gradina. Liliacul din gradina intra categoria arborilor ornamentali cei mai des intalniti. Sunt mai multe soiuri, fiecare avand cateva caracteristici, desi in linii mari diferentele sunt mici.

Liliacul din gradina are tulpina subtire, deseori multipla, coroana bogata si inalta, iar florile, in ciorchine, sunt foarte parfumate si pot fi de la albe la violet inchis. Exista si liliac cu flori roz, dar este mai rar si depinde in buna masura de aciditatea solului.

Dupa cum este tuns si ingrijit liliacul din gradina poate sa ramana sub forma de tufa sau sa se dezvolte ca arbust. Tufa nu trece de doi metri inaltime, iar ca arbust poate ajunge, daca este tuns mai rar, pana la 3-4 metri inaltime.

Locul ideal pentru liliacul din gradina este cel mai insorit punct din gradina. Se simte bine langa peretii batuti de soare si langa garduri. Tolereaza si locurile umbrite, dar are nevoie de soare cel putin jumatate din zi.

Daca nu a prins un loc cu soare o sa faca flori mai putine, dar mult mai parfumate. Vara si primavara trebuie udat abundent, mai ales in perioadele secetoase de vara.

Citeste si: Plantarea arbustilor fructiferi primavara

Liliacul din gradina este un fin barometru al vremii. Daca primavara este calda o sa infloreasca in martie, daca iarna a fost grea si lunga infloreste in aprilie. In toamnele lungi si calde sunt mari sanse sa infloreasca a doua oara, dar o sa faca flori putine si rare.

Liliacul din gradina se poate planta la inceputul primaverii, inainte sa inmugureasca, sau toamna dupa ce cad frunzele pomilor. Dupa plantare, care trebuie sa respecte toate regulile de plantare a argustilor, trebuie udat abundent timp de cateva saptamani. Liliacul se prinde greu, asa ca in primul an nu-i exclus sa se usuce. Dar daca s-a prins copacelul o sa creasca vesel si sanatos. De inflorit o sa reuseasca abia in al doilea an. An dupa an numarul ciorchinilor de flori vor creste, un rol esential avand si modul in care liliacul din gradina este taiat.

Citeste si:  Plantarea arbustilor de catina

liliacul din gradina (1) - CopyLiliacul din gradina are nevoie, la plantare, de un sol care sa se dreneze usor. Cand il plantezi pune in partea de jos a gropii de plantare un strat de nisip sau pietris amestecat cu pamant pentru a asigura o buna drenare a apelor. Desi are nevoie de apa nu suporta baltirea acesteia. In plus liliacul din gradina rezista destul de bine la seceta. Daca nu are suficienta apa, liliacul face economie de resurse, iar cele mai multe din frunze se vor rula spre interior. Isi revin rapid daca primeste apa.

Important in ingrijire, pentru liliacul din gradina, este taierea acestuia. Taierile de formare se fac toamna, inainte sa cada frunzele. Taierile imbogatesc coroana si cresc numarul cirochinilor cu flori. Trebuie sa tai ramurile rupte, pe cele care au crescut haotic si vlastarii prea inalti. Taierile se pot face si primavara, dar neaparat inainte de inmugurirea ramurilor.

Sursa foto: ©apelavi/Fotolia / ©Saharrr/Fotolia /

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply