Cum îngrijești corect Aloe Vera. Cele mai bune sfaturi

0

Aloe Vera este o planta magică. Frunze țepoase sunt binefăcătoare, dar și extrem de decorative și fac din Aloe Vera una dintre cele mai populare plante de interior.

Cultivată indoor, Aloe Vera poate oferi un aer tropical și exotic interiorului. Și pentru că este una dintre plantele foarte iubite, aceste câteva sfatui te vor ajuta să o îngrijești corect.

Aloe este cuceritoare prin rezistența și toleranța pe care o are față de cei care uită că plantele au nevoie din când în când și de apă. Pentru a avea o plantă fericită cel mai bine este să o plantezi într-un vas de teracotă nesmălțuit, cu o gaură de drenare mare. Teracota este esențială pentru ca are o contribuție importantă la evaporarea apei, mai repede decât alte recipiente din plastic sau smălțuite și previne apariția mucegaiurilor, în mod natural.

La baza vasului trebuie neapărat pus un strat de pietriș de dimensiune mare care să favorizeze drenajul apei în exces. Solul trebuie să fie un amestec, în părți egale de nisip și pământ de flori, sau unul special pentru plante suculente. Are nevoie de un vas mare, pentru că dacă rădăcina are spațiu suficient la dispoziție, planta va prolifera.

Vasul trebuie așezat într-un loc luminos, unde să aibă acces la razele directe ale soarelui. În caz contrar planta nu va crește și va fi atacată de boli (mucegai, mai ales).

Planta trebuie udată abundent, dar o singură dată pe săptămână. Între udări solul trebuie să se usuce complet. La o oră de la udare, excesul de apă din vasul de scurgere trebuie îndepărat. Este util dacă ghiveciul va sta în farfurie pe un strat de pietre. În felul acesta drenajul va fi mai bun. Pietrele trebuie spălate periodic, la fel și vasul de scurgere, ca măsură eficientă împotriva mucegaiurilor.

 

Băltirea apei duce la putrezirea rădăcinilor. Frunzele maronii sau cel care au tendința de a se încolăcii sunt semnul că planta primește prea multă apă.

Dacă este posibil, vara, planta poate sta afară în aer liber. Mutarea se face la finalul lunii mai, chiar la mijlocul lui iunie, iar în casă trebuie aducsă de îndată ce temperaturile nocturne coboară sub cinci grade Celsius, indiferent de cât de cald este ziua.

În aer liber, Aloe Vera nu trebuie să stea în bătaia directă a rezelor soarelui, dar trebuie ales un loc luminos, cu soare dimineața. Oricum trebuie evitată supraexpunerea la soare.

Aloe Vera în grădină

Doar dacă locuiești într-o zonă caldă, sub parela 30 Aloe Vera poate stat tot timpul afară. O vei găsi în sudul Greciei, al Italiei, în Spania și Portugalia. Temperaturile negative, chiar pentru scurte perioade de timp, ditrug frunzele. Planta moare cu adevărat dacă solul îngheață.

Afară are nevoie de un loc care să dreneze bine apa de ploaie, iar în mediul exterior Aloe nu trebuie udată, decât în situații de secetă prelungită, de exemplu, dacă nu plouă, două luni la rând.

Flori de Aloe

Ca bonus, pentru grijă, Aloe va produce din când în când o tulpină înaltă de flori mici, în formă de clopot. Odată ce florile se estompează, tulpina florală trebuie tăiată.

Plantele de Aloe produc, de asemenea, plante noi, mai mici, perfecte pentru înmulțire. Dacă observi unul dintre acești „bebeluși”, poți scoate puiul și-l poți replanta într-un alt recipient.

Planta se poate înmulți și prin frunze. Taie la aproximativ 3 centimetri de vârful frunzei apoi puneți capătul tăiat  într-un recipient cu amestec de de nisip și pământ de flori. Chiar dacă nu vei reuși cu toți, unii dintre acești „pui” vor face rădăcini.

În afară de faptul că oferă un decor foarte frumos, frunzele de Aloe conțin un gel clar care este un remediu popular pentru  vindecarea arsurilor și a rănilor. Aplicarea gelului de aloe pe piele ar putea ajuta, de asemenea, la reducerea acneei și roșeaței cauzate de psoriazisul ușor până la moderat. Consumul de Aloe poate provoca leziuni la rinichi, deci trebuie făcut, dacă este necesar, cu prudență, urmând sfatul medicului.

Suc de Aloe Vera este folosit ca balsam de păr, demachiant sau chiar gel de duș. Recoltarea de frunze nu face rău plantei atâta timp cât nu este abuzivă.

Citeste si: Schimbarea ghiveciului si ce trebuie sa stii despre aceasta operatiune

Text: Otilia Ignat/ sursa foto: unsplash

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply