Cum imbunatatesti viata plantelor din ghiveci

0

Viața plantelor din ghiveci nu pare foarte complicată și nici foarte grea, dar există câteva trucuri simple care pot să o facă și mai ușoară. Partea cea mai frumoasă din poveste este că dacă o să îmbunătățești viața plantelor din ghiveci, îți vei da și ție o mână de ajutor, pentru că îngrijirea lor o să fie mai simplă.

 Viața plantelor din ghiveci

Plantele trebuie udate constant, iar unele dintre plantele din ghiveci sunt foarte sensibile, dacă nu primesc apă, atunci când au nevoie. Soluția este un bibelorn pentru plante. O variantă mai populară este să pui în solul din ghiveci o sticlă de plastic cu apa, cu fundul în sus. Planta va consuma câtă apă are nevoie. Soluția este bună pentru perioade de absență de circa trei-patru zile, în cazul plantelor foarte avide de apă.

Citeste si: Cum salvezi de la moarte plantele de interior. Cateva sfaturi

Pentru cele care rezistă mai multă vreme fără apa, cada se poate transforma într-un terariu. Pune ghivecele în apă, atât cât să ajungă până la două degete mai sus de baza vasului. Ghivecele trebuie așezate pe o pietricica sau pe o bucățică de lemn, pentru ca apa să ajungă la orificiul de la baza vasului.

Pune la baza ghiveciului, inainte de apune nisip sau pietricele pentru drenaj două-trei hârti de filtru pentru cafea, una în alta. Acest gen de hârtie este foarte rezistentă, permite lichidului să treacă și într-un sens și în altul dar nu permite pământului din vas să mai treacă în farfuria de scurgere. Vei avea mereu farfurii de scurgere curate, fără impurități și fără mucegaiuri.

Citeste si: Trandafirii pitici. Cum ii ingrijesti

Dacă faci parte din categoria celor care beau cafea la filtru și folosești hârtie de filtru atunci pune la baza unui ghiveci tot continutul unui filtru de cafea după ce ai făcut cafea. Poti pune filtrul cu totul sau doar zațul. Acesta este un excelent îngrășământ, formează un strat foarte bun pentru scurgerea apei și pervine unele boli ale plantelor de apartament.

Pune la baza ghiveciului, o bucată de burete. Acesta inlocuiește foarte bine nisipul de drenare, pietricelel sau hârtia de filtru. În plus buretele are capacitatea de a absorbi excesul de apă, dar va păstra umezeala pentru momentul în care planta va avea nevoie de apă. Ideea este că un burete pus în ghiveci nu doar că îmbunătățește viața plantelor din ghiveci, dar îți ușurează mult grija pentru că poți crește cantitatea de apă pe care o pui plantei la o udare, fără să aduci vreun prejudiciu plantei, și vei dubla perioada între două udări.

Citeste si: Trei sfaturi pentru plantele de interior

Conurile de brad uscate sunt și ele excelente pentru temelia din interiorul unui ghiveci. Alege conuri uscate, scutură-le de semințe și marunțește-le cu un cuțit. Conurile se vor epuiza în timp, dar vor reprezenta o bună sursă de minerale pentru plantă, un element de drenaj al apei și vor preveni formarea mucegaiurilor în interiorul ghiveciului, pe exterior și în farfuria de scurgere.

Sursa foto: Thinkstock/Guliver

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply