Perdele și draperii, cum le alegi pentru casa ta

0

La ambianța plăcută a locuinței contribuie și perdele și draperiile. Acordă-le atenție sporită atunci când alegi pentru amenajarea casei.

Erau folosite inițial pentru a opri intrarea aerului rece, soarelui puternic, zgomotului și pentru a asigura intimitatea persoanelor din interiorul casei sau dintr-o zonă a ei, Draperiile se foloseau și în jurul patului În prezent latura decorativă primează. Perdelele schimbă înfățișarea spațiilor, făcându-le mai calde, mai primitoare. Nu degeaba se spune că perdeaua îmbracă o cameră.

Materiale, forme și dimensiuni

Moda se schimbă de la an la an, așa că la alegerea perdelelor și a draperiilor ține cont mai mult de starea de spirit pe care dorești să ți-o creeze încăperea unde le amplasezi. Înainte de a cumpăra materialul, reține că țesăturile groase, precum catifeaua, sunt indicate în spațiile ample, pentru încăperi mai mici sunt perfecte cele subțiri, ca voalul și organza. La bucătărie se pun perdele mai scurte, din materiale mai puțin pretențioase, cu imprimeuri mai simple, pe când cele mai rafinate țesături sunt destinate livingului, camerelor de oaspeți, holurilor de primire.

femeie

Lungimea potrivită

În ce privește lungimea perdelelor, dacă scopul este să dai impresia de fast, de lux, atunci poți alege unele lungi, care dau și impresia că încăperea este mai înaltă. Dacă la tine primează partea practică, atunci alege ca ele să fie puțin mai scurte, să nu măture podeaua. Cele până la nivelul caloriferului se potrivesc mai mult în bucătărie. Reține și faptul că o perdea bine aleasă poate separa eficient spațiul, pentru a masca o intrare, un dressing, un pat etc. Foarte la modă pentru aceasta sunt perdelele șnur (numite și string sau spaghetti), cele din șiruri de mărgele.

Când cauți perdele și draperii, să ai în vedere ca:

  • ele să se asorteze cromatic și stilistic cu restul încăperii, îndeosebi cu tapițeria scaunelor, a canapelei și covorul ;
  • imprimeurile și culorile să fie adaptate mărimii încăperii; (nuanțele deschise și modelele mici dau senzația de spațiu);
  • sistemul de prindere să poată susține greutatea lor.

Pentru sufragerii, camere oficiale, holuri de primire se potrivesc materialele pretențioase, gen catifea, tafta, mătase, în timp ce pentru camera de zi sunt mai indicate inul, cretonul, poliesterul. Se pare că anul acesta sunt în vogă imprimeurile cu flori și motive geometrice și culorile intense (violet, roșu, galben, albastru teal (un fel de turcoaz). La modă sunt și combinațiile de perdele cu câteva tonuri mai închise decât draperiile.

Cum măsori corect

Pentru a ști cât material să cumperi pentru perdele, măsori golul ferestrei, stabilești înălțimea dorită și lungimea galeriei (cu 30-50 cm mai mare decât lățimea ferestrei). Apoi înmulțești lungimea galeriei cu 2 la perdelele cu imprimeu și cu 2,5 la cele simple. Pentru draperii, necesarul de material îl calculăm ca lungimea galeriei  x 1,5 sau 2; bucata se va tăia apoi în două.

Șine și galerii pentru decorul ferestrelor

Există o varietate de suporturi pentru perdea, unele tip bară (lemn sau metal) sau fir (cablu de oțel tensionat). Exista și cele gen șină, simple, duble sau triple. Sunt ideale pentru perdea, draperie, țesătură opacă împotriva soarelui sau decor suplimentar. Unele se montează pe perete, altele pe tavan. Dacă alegi ultima variantă, ai avantajul că poți da mai multe forme șinei. Există și profile de colț, sistemul de prindere este discret, perdeaua pornind chiar din tavan. Este necesar să te rezumi la țesături mai ușoare dacă iei șine de plastic; sunt mai ieftine decât cele din aluminiu și nu rezistă la greutăți mari. Pentru efect decorativ sporit, alege bare cu ornamente în capete, dar reține că în cazul barelor peste doi metri lungime, ai nevoie de un suport suplimentar pe mijloc (pe lângă cele două obligatorii din capete).

Întreținere

Perdelele și draperiile se spală la mașină, la programe dedicate. Se usucă pe suporturi (să stea cât mai întinse) și se calcă la temperaturi adecvate. Perdelele bine centrifugate se pun și umede pe galerie.

Dacă vrei mai multe informații, citește și alte articole pe această temă:

CITEȘTE ȘI: Perdea sau jaluzele in bucatarie?

Foto: pixabay.com

 

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply