Cum ai grijă de mușcate peste iarnă. Ghid de îngrijire

0

Mușcatele (Pelargonium) sunt plante perene, de care ne putem bucura, dacă sunt îngrijite, corect și dupăce trece iernii. Din noiembrie, până la finele lui februarie mușcatele trebuie să intre în perioadă de pauză pentru a înflorii bogat, din nou.

Daca sunt fertilizate și ținute în locuri calde și luminoase, mușcarele nu vor ieși din perioada de vegetație. Probabil că vor pierde o parte din frunze, o serie de ramuri vor trebui taiate, dar nu-i exclus să continue să înflorească. Problema este ca au nevoie de fertilizat potrivit, pentru că în caz contrar se vor epuiza. Cele mai bune locuri pentru mușcate, iarna sunt terasele, verandele și serele. Pervazurile nu sunt ideale, dar sunt acceptabile.

Citeste si: Plante toxice pentru animalul tău de companie

Plantele care stau afară ies din vegetație la finele lui octombrie, mijlocul lui noiembrie și trebuie îngrijite corect pentru a reveni cu frunze și flori, primăvara.

  1. Înainte să cadă prima brumă (înainte de mijlocul lui noiembrie, ideal), chiar dacă mai au încă flori, trebuie tăiați toți lăstarii muşcatei la două-patru noduri (aprox. 10 cm).
  2. Ramurile bătrâne, lignificate pot fi tăiate şi mai scurt, la unul-două noduri.
  3. Pentru evitarea contaminării plantelor cu virusuri, spălaţi cu apă caldă şi ştergeţi cu alcool instrumentul folosit la tăierea lăstarilor înainte de a începe procedura, dar și de fiacare dată când treci la o altă plantă.
  4. Ghivecele se păstrează în încăperi răcoroase, lângă ferestre, în care temperatura nu scade sub 1°C şi nu depăşeşte 12°C.
  5. După tăierea lăstarilor, planta nu se mai udă decât foarte rar, doar pentru a evita deshidratarea completă a substratului. E suficient o dată pe lună cu 100 ml apă.
  6. Pentru a evita apariţia de mucegaiuri ori a altor microorganisme provocatoare de boli, trataţi planta cu un fungicid sau pudraţi atât tăieturile, cât şi ramurile şi substratul cu praf de cărbune de lemn ars (sau cărbune pentru grătar).
  7. Starea de repaus a muşcatelor durează până primăvara, după trecerea pericolului brumelor, când pot fi scoase din nou afară.
Dacă le-a plăcut cum au fost tratate peste iarnă, vă vor recompensa din nou cu o cascadă de flori!
muscate peste iarna
Și mușcatele curcătoare trebuie tăiate. Vor crește rapid în primăvară. Tăierea nu este la fel de drastică ca la celelate, dar trebuie făcută. La iernat se depozitează în locuri întunecate la temperaturi intre  7-10°C. La 2-3 săptămâni se verifică ghivecele și se udă moderat doar atunci când substratul este aproape uscat.
Dacă temperaturile la care iernează sunt mici, dar neapărat pozitive, necesitățile plantei vor fi mici, așa că nu trebuie udate mai des de două ori pe lună.

Citeste si:

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply