Inspiră-te din frumusețea toamnei atunci când îți decorezi locuința

0

Ţi-am pregătit câteva exemple sugestive pentru modul în care poţi transpune această atmosferă idilică de toamnă în decorul locuinţei, doar preluând culorile din jurul tău şi respectând asocierile dintre ele.

Culori ruginii

culori toamna ruginii
Cei mai mulți designeri spun că roșul nu se potrivește cu galben, dar natura ține să îi contrazică. Depinde foarte mult ce nuanțe și texturi folosești.

Covorul de frunze în culori ruginii poate că ilustrează cel mai bine toamna, dar nu trebuie exclusă lumina caldă ce înconjoară întreg peisajul. Folosește aceste culori care se desfășoară în fața ta pentru că ele creează o armonie perfectă. Finisajele naturale sunt esențiale într-un astfel de context. Cu această rețetă cromatică nu vei da niciodată greș în amenajarea casei.

Singura problemă pe care trebuie să o eviți este conturarea unui spațiu prea greoi. Astfel, aceste culori de frunze și pământ trebuie să fi e într-un context care le lasă să respire. Adică, în jurul acestor nuanțe dense, alege tonuri deschise de bej sau gri tocmai pentru a le pune pe
primele în valoare, iar spațiul să vibreze prin alternanța lor.

Citește și: Aproape tot ce trebuie să știi despre mochetă

Influențe solare

influente solare
Nuanțele de ocru, fie ele închise sau deschise, se potrivesc perfect împreună. Dar pentru a evita monotonia, alege și obiecte de contrast.

Ia în mână o frunză, studiază-i cu atenție culoarea, nervurile, textura și cu siguranță te va inspira. Noi am luat ca motiv de inspirație o frunză de tei care toamna ruginește mai greu și mult timp rămâne de un galben solar cu mici irizații arămii și nervuri care se lemnifică într-o nuanță închisă de maro.

Și iată cum paleta cromatică este gata de aplicat pentru amenajarea unui spațiu dominat de lumină aproape stridentă. Decorează un colțișor al casei în aceste tonuri și vei avea impresia că ai pus reflectorul asupra lui.

Tonuri cenușii

tonuri cenusii
Griurile colorate asigură stabilitate și liniște unui interior, dar nu abuza de ele pentru că riști să conturezi un decor mohorât.

Toamna târzie aduce în peisaj un spectacol al culorilor reci, difuze care transformă maroul deschis al ierburilor uscate sau pe cel închis,
al crengilor contorsionate de frig, în culori calde. E un efect cromatic extrem de bizar, dar aceasta este puterea pe care o oferă o culoare alteia prin alăturare.

Practic, prin complementaritate, în preajma albastrului maroul primește o tentă de portocaliu și devine mai viu, mai prezent. Schimbând ponderea celor două culori, efectul se inversează.

Spre exemplu, într-o cantitate mare de maro-ocru sau maro-roșcat, dacă pui puțin albastru-cenușiu, spre gri, vei avea impresia că albastrul a devenit dintr-odată mai sticlos și mai intens. Acest joc al culorilor este un exercițiu foarte bun pentru a observa cum se modifică o culoare în funcție de alta, iar specularea unui astfel de efect dă amenajării o notă elaborată.

Culori coapte

culori toamna coapte
Camera copiilor are întotdeauna nevoie de culoare, mai ales dacă vrei ca cel mic să fi e energizat.

Fructele de toamnă aduc nu doar gust în farfurie, ci și o paletă cromatică bogată și consistentă. Ne-au inspirat tonurile închise de albastru și violet în contrast cu roșul burgund, pe alocuri incandescent, al frunzelor.

Cromatica aceasta îndrăzneață trebuie abordată cu chibzuință. Ea poate fi șocantă pentru persoanele timide sau introvertite, dar reprezintă o soluție perfectă pentru cele care iubesc ideea de a ieși în evidență prin asocieri armonice stridente, dar bine alese.

Citește și: Idei deco ideale pentu toamna aceasta

 

Articol realizat de Mihaela Radu

Sursă foto: iStock, 123RF

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply