Croton, una dintre cele mai decorative plante de apartament

0

Croton (Codiaeum) este o plantă perenă cu aspect de arbust. Are tulpini și rădăcini lemnoase, cu frunze groase, cărnoase, cu margini netede. Frunzele au formă ovala sau lunguiață, de lance. Acestea sunt colorate în nuanțe aprinse de verde, roșu, galben, portocaliu. Culorile sunt combinate pe aceeași plantă în modele care implică dungi sau pete. Culorile se pot schimba pe măsură ce planta îmbătrânește.

Crotonul este una dintre cele mai decorative plante de interior, este originară din Malaezia, Insulele Pacificului și nordul Australiei. Poate sta în aer liber vara.

NUME – Codiaeum
TIP DE PLANTA – plantă decorativă de apartament
ÎNĂLŢIME – în interior, maxim 2 metri
CULOAREA FLORILOR – alb, dar sunt lipsite de valoare decorativa
CARACTERISTICI – culoarea frunzelor se schimbă periodic
AVANTAJE – foarte ușor de întreținut
PROBLEME – este atacată de păianjenul roșu
ÎNMULȚIRE – prin butași

Tipuri de Croton

Croton Petra –  este una dintre cele mai comune soiuri de croton. Are frunze mari cu vene roșii, portocalii și galbene. Este printre cele mai decorative, dar și printe cele mai rezistente

Croton „Gold Dust” – are frunze mai mici, stropite cu pete galbe-aurii și este foarte ramificată.

Codiaeum variegatum pictum  – este pestrițată cu o bandă galbenă galben crem pe marginea frunzelor ușor ondulate, în timp ce partea centrală a frunzei are două nuanțe de verde.

Croton roșu – este o varianta de variegatum cu marginea frunzelor rosie.

croton

Ce trebuie să știi despre această plantă

Crotonul are un caleidoscop de frunze colorate. Pe aceeași plantă pot să fie frunze galbene, roz, portocalii. Sunt exemplare cu frunze în tonuri de bronz, dar și frunze roșii, violete și verzi. Variegarea are frunzele ondulate și o paletă nesfârșită de culori.

Cea mai obișnuită frunză de croton este cea cu nervurile galbene, cu cea mai mare parte a frunzei de un verde intens. Alte tipuri prezintă frunze pătate. Alte exemplare dezvoltă frunze care apar într-o culoare strălucitoare inițial, care în timp se estompează. Majoritatea crotonilor au frunze mari, dar există și unele soiuri cu frunze mici și înguste.

Planta are nevoie de multă lumină pentru a-și colora frunzele. În absența luminii puternice culorile devin spălăcite, iar frunzele tind să fie simple, verzi. Chiar și așa este foarte frumoasă.

Deși iubeste nescups lumina nu suportă să stea mereu în bătaia soarelui, având nevoie de umbră, câteva ore pe zi. Prea multă lumină directă arde frunzele.

Croton, una dintre cele mai decorative plante de apartament

Are nevoie de un sol care să dreneze bine. Crotonii trebuie udati vara, în fiecare zi, iarna, udarea este rară. Este bine ca solul să se usuce parțial între udări. Se simte bine în locurile cu umiditate mare în aer, așa că, dacă sunt crescuți într-un mediu uscat, așează ghiveciul pe un pat de pietricele cu apă.

Are nevoie de îngrășământ cu degajare lentă, fie cu îngrășământ lichid. Crotonii provin din clima tropicală și nu vor tolera temperaturile reci. Cel mai bine este să-l ții la peste 10 de grade. La mai puțin îți pierd frunzele. Este bine să-l muți într-un ghiveci mai mare, la fiecare doi ani.

Citeste si: Plante care purifică aerul

Text: Otilia Ignat/ Sursa foto: pixabay.com

 

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply