Crinii asiatici au o gama cromatica foarte larga

0

Crinii asiatici nu pun mari probleme de îngrijire. Unii sunt însă mai sensibili la boli. Nu lăsa crinii bolnavi lângă cei sănătoși, riscul de a-i contamina fiind considerabil. Nu planta bulbi moi, putrezi, cu urme de mucegai sau care miros urât și scoate și aruncă plantele bolnave (pătarea sau îngălbenirea frunzelor sunt semne de îmbolnăvire).

crini asiatici diverse culori
Foto: Flori Lixăndroiu

De o mare diversitate de culori, de la albul pur la un grena atât de închis, că bate în negru, cu stropi minusculi sau pete de culoare fascinante pe vârful sau la baza petalelor, rezistenți la ger, mulți deosebit de prolifici, crinii asiatici sunt plante care se îngrijesc foarte ușor și dau satisfacții tuturor grădinarilor, de la profesioniști la amatori.

Grădinarii intră primăvara într-o stare de efervescență din dorința de a-și îmbogăți grădina cu unele dintre cele mai frumoase flori. Cei care au deja crini s-au îndrăgostit iremediabil de ei și caută unii pe care să îi adauge la colecție, cei care încă nu au trebuie să-și aducă în grădină câțiva exponenți ai acestor flori elegante, nobile și parfumate (nu toate). Există multe soiuri de crini și aș recomanda să începi cu unii asiatici. Poate nu sunt cei mai frumoși, dar au o gamă cromatică foarte largă, rezistă bine la ger și florile nu le sunt afectate de ploi (ca ale altora). Cumpără bulbi tari, nicidecum moi sau uscați. Plantează-i în locuri luminoase, dar nu în bătaia directă a soarelui puternic. Îngroapă-i la o adâncime de circa 20 cm, la distanțe de 25-40 cm. Strecoară printrei ei plante acompaniatoare – atât pentru designul amenajării, cât și pentru a le menține un pic de răcoare și umiditate în perioada de dezvoltare. Udă-i regulat și abundent, cel mai bine săptămânal, pentru ca apa să ajungă suficient în profunzimea solului. Nu neglija nici fertilizările, mai ales în perioadele de creștere.

Articol adaptat din revista Casa lux – aprilie 2013

Autor: Flori Lixăndroiu

Citește și Clematitele perfecte – cum le poți obține?

Citește și Boneta-bunicii

Citește și Zinnia, sfaturi pentru plante perfecte

 

 

 

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply