Ce poți face cu coaja de portocală

0

Ne putem bucura de portocale tot anul, dar în perioada Sărbătorilor, tindem să le consumăm mai des, aruncând resturile la coș. Însă coaja de portocală se poate dovedi extrem de utilă în gospodărie.

O bucată de coaja de portocală pusă în borcanul cu zahăr brun împiedica întărirea acestuia.

Coaja de portocală sau lămâie rasă se poate transforma într-un condiment bun de adăugat în dulciuri, salate și marinade. Folosește lămâi și portocale bio, a căror coajă nu este ceruită. Se rade coaja și se amestecă cu zahăr pudră. Combinația se poate păstra la temperatura camerei și poate fi folosită pentru aromatizare. Gustul preparatelor va deveni mai bogat și rafinat.

Coaja de portocala

Înainte de a stoarce o lămâie sau o portocală, curăță-i coaja, iar apoi bag-o la cuptor până capătă o culoare aurie (coaja devine astfel mai dulce). Praful obținut prin măcinare se amestecă cu zahăr, sare sau piper negru (acesta va deveni super aromat și va fi un ingredient special pentru carne). Dacă nu ai cumpărat fructe cu coaja neceruită, le poți ține 10 minute în apă fierbinte, care va topi ceara. Astfel vor și și mai zemoase.

Adaugă câteva coji de portocale în sticla în care păstrezi uleiul de măsline. Acestea îi vor da o aromă aparte și salatele vor avea un gust deosebit,

Poți pune cojile de portocale în flacăra sau pe jar atunci când frigi pe grătar carne de pui, legume sau fructe. Aroma de portocale, combinată cu aromele grătarului se transferă în alimente. Rezultatul este încântător.

Cojile de portocale tăiate mărunt se amestecă cu oțet alb. Proporția ideală este de 250 mililitri de oțet pentru cojile de la două portocale. Lasă să stea circa 48 de ore, apoi pune soluția, într-o sticlă cu pulverizator. Ai obținut o soluție de curățat foarte eficientă care miroase intens a portocale.

Fierbe câteva coji de citrice în timp ce gătești și veți scăpa mai ușor de mirosurile neplăcute din bucătărie. Sau pune cojile în cuptorul cu microunde într-un vas cu puțină apă. După 3-4 minute obții o infuzie parfumată ce va împrospăta aerul din casă.

Pisicile au mari probleme din cauza cojilor de portocală. Efectiv detestă aroma acestora. Așa că dacă există locuri în casă pe care vei să le ții departe de ghearele pisicii sau unde pisica să nu vină, stropește locul cu uleiul care explodează din celulele cojilor de portocală când este pliată și strânsă între degete. Repetă operațiunea din când în când.

Adună cojile de la mai multe portocale și lasă-le la uscat. trebuie rupte sau tăiate în bucățele mici înainte. Când sunt uscate bine zobește-le într-un mojar până se mărunțesc. Pune-le în săculeți de pânză și las-i prin diferite locuri din casă, din șifonier sau unde crezi că este nevoie de o sursă de arome plăcute.

Cojile de portocală pot fi transformate în lumânări parfumate. Taie pe jumătate fructele, scoate cu grijă miezul, apoi așază jumătățile de coajă pe masă. Toarnă în ele ceară de soia topită, aromatizată cu uleiuri esențiale de citrice, verbină, scorțișoară, etc.

Idee de decor parfumat

Coaja de portocala

Decupează portocalele folosind un cutter și înfige cuișoare în spațiile goale, apoi așază fructele pe un platou și decorează cu crengi și conuri de brad. Portocalele folosite la decor se vor usca mai repede; nu le arunca, clătește-le bine cu apă li folosește-le pentru a parfuma vinul fiert sau pentru a prepara Sangria, o băutură aromată obținută din vin roșu și fructe.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply