Coada şoricelului, planta medicinala si planta decorativă

0

Coada şoricelului, planta medicinala si planta decorativă (2)

Coada șoricelului este una dintre cele mai populare și mai folositoare plante medicinale. Puțini sunt cei care știu că această planta este binevenită în gradină, fiind extrem de rezistenă, frumosă și decorativă.

Coada șoricelului este o plantă perenă care crește spontan în regiunile nordice temperate. Coada șoricelului aparține genului Achillea cu numeroase și variate specii și subspecii care, în marea lor majoritate cresc spontan și sunt perene. Frunzele sunt foarte variate ca formă și dimensiune, tot așa și plantele. Tipic pentru toate este inflorescența mai mare sau mai mică cu flori mici, colorate în alb, roz deschis, violaceu sau galben. Forma inflorescenței variază de la specie la specie, unele sunt rare si mici, altele compacte și mai mari. Sunt unele specii care ajung la 60-80 centimetri înălţime, după cum sunt și specii pitice care nu depăşesc 30 de centimetri. Și cele pitice fac flori de mai multe culor, de la alb, la galben, și în cazul lor inflorescența are forme și dimensiuni variate.

Citeste si: Plante care se ingrijesc usor

Rasaduri de coada șoricelului se plantează la începutul primăverii și are nevoie de un sol afânat și fertil. Crește bine în locuri însorite şi mai uscate și nu au nevoie d eprea multă umiditate în timpul perioadei vegetative, mai ales dacă au un start bun cu sol bine udat și bogat în nutrienți. Planta are tendința de a forma tufe, care toamna sau primavara devreme pot fi separate pentru a înmulți planta.

Planta preferă locuri complet însorite și un sol bine drenat, mediu, dar trebuie udate în perioada de secetă, o dată sau de două ori pe săptămâna, iar o dată sau de două ori pe sezon este indicat să puneți un îngrășământ simplu pentru plante de gradină.

Citeste si: Coreopsis – intre margarete si floarea soarelui

Poți avea coada șoricelului în gradină semănând pur și simplu semințe. Semințele trebuie puse în pământ după ce riscul temperaturilor nocturne negative a trecut, într-un sol curat, afânat și bine umezit, dar pe care să nu băltească apa.  După primul an poți organiza tufele.

Coada şoricelului, planta medicinala si planta decorativă

Originară din Asia, coada șoricelului cea mai populară în varianta pentru grădină este cea de culoare albă, dar există și flori galbene – extraordinar de decorative și foarte prețuite de albine, dar și roșii. Florile sunt mereu mici în inflorescențe, iar tulpina plantei este robustă și puternică, ceea ce le face foarte potrivite pentru vaze sau buchete, mai ales că sunt relativ rezistente și inedite ca flori pentru vaze. Coada șoricelului înflorește la finele lui mai și face flori până la finele toamnei. Planta nu are nevoie de protecție iarna și nu are probleme cu dăunătorii.

Citeste si: Canapeaua galbenă. Soarele mic din sufragerie

Sunt mai multe specii de coada șoricelului pe care le poți avea în gradină. Cele mai populare sunt: Achillea ageratifolia cu flori albe, Achillea filipendulina cu flori de un galben viu, reunite în inflorescenţe compacte, spectaculoase.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply