Cine a inventat globurile pentru brad?

0

Impodobirea bradului de Craciun este una dintre cele mai populare traditii asociate cu sarbatoarea Nasterii Domnului.

Cel mai interesant obiect ce decoreaza bradul de Craciun in fiecare an este, fara indoiala, globul de sticla. De la cele banale, in forma de sfera, pictate naiv, pana la cele placate cu aur, ce il reprezinta pe Mos Craciun, globurile au fost si vor ramane unul dintre cele mai comune si des utilizate decoratiuni pentru pom.

Chiar si globurile mici, patate de vreme si deloc atractive, daca sunt lasate din generatie in generatie, ajung sa poarte o incarcatura de o valoare emotionala considerabila ce le va asigura cel mai bun si cel mai vizibil loc in bradul de Craciun an de an, generatie dupa generatie.

Istoria globului

Pentru ca nu avea destui bani pentru a-si cumpara obisnuitele obiecte de decor pentru pom (nuci, mere si bomboane), in 1847, Hans Greiner, un sticlar din Lauscha, Germania, a creat primele globuri de sticla in forma de fructe pentru a impodobi pomul de Craciun.

Interiorul globului era facut sa para de argint, la inceput cu mercur sau plumb, apoi cu ajutorul unui amestec intre azotatul de argint si apa cu zahar. Obiceiul de a face astfel de globuri de sticla a fost preluat de copiii si nepotii lui Hans Greiner.

Cum a evoluat acest obiect mic

In curand, aceste ornamente unice de Craciun s-au imprastiat de-a lungul Europei. Inca din 1870 erau importate in Marea Britanie, iar in 1880, magnatul american F. W. Woolworth a descoperit in timpul unei vizite prin Germania globurile din Lauscha si a castigat o avere importandu-le in America.

Din 1920, globurile facute manual au fost inlocuite de cele produse in masa.


Articol publicat in revista Casa si gradina
Productie: Petra C. Ene

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply