O curiozitate: Cine a inventat aspiratorul

0

Cine a inventat aspiratorul

Cine a inventat aspiratorul? Este o intrebare la care vom incerca sa raspundem in continuare. Primele aspiratoare erau greoaie (era nevoie de doi oameni pentru a manevra aparatul), iar praful era imprastiat inapoi in aer, asa ca multe dintre gospodine au ramas la metodele traditionale de curatenie, matura si batatorul de covoare, pana au investit in aspiratoare, dupa 1910.

Citeste si: Influenta culorilor in dormitor.

Desi se discuta mult asupra persoanei care a inventat aspiratorul, primul brevet pentru o astfel de inventie a fost primit de Daniel Hess in 10 iulie 1860, un American din Iowa ce si-a numit inventia maturatorul de covoare. Aparatul era dotat cu o perie rotativa si un sistem elaborat ce genera aspirarea si incorpora doua camere cu apa pentru a retine praful si murdaria. Principiul celor doua camere cu apa este folosit si acum de anumiti producatori de aspiratoare.

Din pacare, modelul lui Hess nu a ajuns niciodata sa fie comercializat. Dar primul aparat asemanator in mai toate detaliile cu cele pe care le folosim acum (in afara de motor) este Whirlwind inventat de Ives McAffey in 1869. El a fost comercializat la pretul de 25 de dolari (foarte scump pentru acea perioada) si a avut un real succes.

Citeste si: Cum decorezi cu maro.

In 1901, un inventator numit H. Cecil Booth a construit primul aspirator actionat de un motor. Aspirarea era produsa de o uriasa pompa, iar cel ce opera masinaria trebuia sa intre cu un furtun de 30 de metri in cladirea pe care trebuia sa o curete. Afland despre masinaria lui Booth, Murray Spanger a decis sa construiasca un aspirator electric asemanator cu cel al lui Booth si a reusit in 1907. A inceput sa il vanda din usa in usa, iar unul dintre clientii lui a fost William Hoover care a cumparat brevetul si, in 1908, a infiintat una dintre cele mai mari companii ce comercializeaza aspiratoare: Hoover Vacuum Cleaner Company.

Text: Petra C. Ene
Foto: Thinkstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply