Influenta culorilor in dormitor

0

 

Influenta culorilor in dormitor – Cu toţii avem câte o culoare favorită şi de multe ori acest lucru se va regăsi în casele noastre. Psihologul Irina Paraschiv psihoterapeut la Psihosolutii ne dă câteva detalii despre impactul pe care îl au culorile asupra subconştientului.

Studiile recente arată că atunci când ochii noştri văd o anumită culoare, creierul eliberează diferiţi hormoni care ne influenţează într-un anume mod la nivel emoţional şi atitudinal. De exemplu, culoarea galben – se pare – stimulează secreţia de serotonină în creierul nostru, substanţă supranumită şi „hormonul fericiriiˮ. De aceea nu ar fi rău ca la alegerea unei culori pentru o anumită cameră să ne gândim la cum ne poate afecta acea culoare în activităţile pe care le facem. Culorile calde şi pastelate pot fi potrivite pentru un spaţiu primitor, unde se reuneşte întreaga familie, deci nu în dormitor. Mai merg nuanţele de galben deschis, verde pal şi poate un maro natural.

Galbenul este o culoare asociată cu starea de bine, cu optimismul şi cu o minte limpede şi o atitudine veselă. Galbenul poate fi de ajutor în „înmuiereaˮ stărilor de tristeţe şi în încurajarea stărilor de bine. Verdele este o culoare foarte plăcută care poate invoca stări de echilibru şi de pace, ceea ce poate ajuta în controlarea stresului şi la inducerea calmului. Albastrul este o culoare care promovează calmul şi liniştea. S-a dovedit faptul că albastrul poate ajuta în stările de insomnie şi promovează un somn odihnitor. Roșul și violetul sunt prin definiţie culoari regale, frecvent folosite în casele nobililor din trecut. Se pare că expunerea la aceaste culoari poate stimula creierul să rezolve probleme şi să devină creativ. Portocaliul este o culoare caldă, asociată de multe ori cu familiaritatea, socialibilitatea şi chiar cu fericirea. Studiile arată că este o culoare excelentă pentru spaţiile în care vrem să promovăm interacţiunea şi construirea de relaţii sociale.

Citește și Tendinte pentru decoratiunile de interior in 2015

Influenta culorilor in dormitor – Dacă eşti o fire exuberantă, dar doreşti ca somnul tău să fie liniştit, vopseşte peretele din spatele patului cu albastru deschis şi însufleţeşte-l cu decoraţiuni de perete. În dormitorul unui adolescent poţi miza pe foarte multe culori, mai ales în cazul în care acesta este timid. Culorile tari îi vor da curaj.

O zugrăveală în degrade ce sugerează răsăritul soarelui e destul de deranjantă în dormitor. Poţi avea senzaţia că noaptea e mai scurtă şi nu îţi vei face orele necesare de somn.

Negrul într-o cantitate mare dă senzaţia unui spaţiu bolnăvicios, ce te poate influenţa negativ. Echilibrează-l cu o cantitate dublă de alb pentru a anula efectul greoi.

Citește și Gri in dormitor

Articol apărut în revista Casa și gradina

Foto: Iulian Iacob; Locație: Mobexpert; Styling: Alina Borcea și Mihaela Radu

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply