Cele mai mari greseli de gradinarit

Cele mai mari greseli de gradinarit

Distribuie articolul pe:

greseli de gradinarit

Gradinaritul este bucurie si sanatate si, in principiu, oricine poate ingriji plantele. Cu toate acestea, la fel de bine oricine poate face aceste cele mai frecvente greseli de gradinarit. Uneori aceste greseli le facem pentru ca nu ne documentam suficient, pentru ca ne imaginam ca le stim pe toate sau pur si simplu din graba.

Aceste cele mai frecvente greseli de gradinarit nu-ti distrug gradina, dar sunt frustrante pentru ca nu vei putea sa te bucuri de rodele muncii tale la adevarata lor valoare.

Prima mare greseala la gradinarit este chiar la plantare. Fiecare planta are un loc potrivit in gradina ta si daca il vei alege exact pe acela planta va creste frumoasa si sanatosa. Nu vei alege locul potrivit planta va suferi, iar, tu, gradinarul, vei fi nemultumit si frustrat. Inainte de a cultiva plantele, trebuie sa tii cont de caracteristicile fiecareia, deoarece unele au nevoie de mai mult umiditate, altele de mai mult soare sau umbra ori de un anumit tip de sol. Ba chiar si spatiul dintre plante este este extrem de important pentru dezvoltarea acestora. Asadar, nu planta niciodata la voia intamplarii, ci in functie de necesitatile fiecarei plante, dupa o corecta si temeinica documentare.

Un sfat in plus: nu te baza pe sfaturile vecinilor, nu te baza dupa informatii adunate la intamplare, ci cauta si cere informatii in lcourile specializate.

Udarea in exces a plantelor este una dintre cele mai mari gresli de gradinarit si o face toata lumea… Cele mai multe dintre plante – peste 90% dintre ele au nevoie de un sol permeabil care sa dreneze bine si usor apa. pentru circa 45% din plante excesul de apa le omoara, dupa cum pentru circa 50% dintre plante excesul de apa favorizeaza aparitia bolilor. Pentru a evita toate acestea nu uda niciodata plantele in exces. Solutia cea mai simpla este sa cureti mereu solul d eburuieni care sug apa si nutrientii si sa uzi doar cand solul este uscat la mai mult de doi centimetri adancime.

Plantele invazive se raspandesc rapid si pot fi extrem de daunatoare pentru florile sau legumele tale. De aceea este foarte important sa elimini periodic plantele invazive, de indata ce observi ca isi fac aparitia in gradina. Unele dintre plantele invazive te vor pacali cu farmecul lor si cu un ritm rapid de crestere. Nu te lasa pacalit!

Animalele de companie sunt o bucurie, dar nu se vor impaca deloc bine cu gradina ta de zarzavat, asa ca cea mai buna solutie este sa impresmuiesti zona in care cultivi plante, pentru a proteja plantele si culturile de animalele salbatice sau care cresc pe langa casa.

Pe lista cu mari greseli de gradinarit se afla si folosirea in exces a ingrasamintelor, fie ca sunt naturale sau chimice. Si unele si altele trebuie aplicate cu multa atentie, exact atunci cand trebuie, daca trebuie si in cantitatea care trebuie. Daca vei exagera cu ingrasamintele vei arde radacinile si, in cazul legumelor din gradina vei strica gustul acestora.

Sursa foto: pixabay.com

Distribuie articolul pe: