Cele mai bune locuri pentru astilbe

0

Tufele mature de astilbe sunt foarte dense, acoperă bine terenul și nu mai dau șanse buruienilor. Plivitul nu este necesar (decât, eventual, primăvara devreme).

astilbe albe si roz
Foto: Flori Lixăndroiu

Astilbe – cerințe și lucrări specifice

Mărturisesc, sunt un fan al florilor de astilbe! Nu sunt doar frumoase, ci și inedite, o gamă de culori și nuanțe vastă și plăcută, există soiuri cu perioade de înflorire diferite, acoperind întreg sezonul iunie-august (chiar și începutul lui septembrie), și se îngrijesc foarte ușor. Se pot diviza și se pot planta atât primăvara, cât și toamna. Divizarea se face la trei-patru ani, când tufele ajung prea mari. Astilbele preferă solurile acide și umede, bogate în humus. Nu le plac terenurile calcaroase și soarele direct. Cel mai bine se simt la semiumbră, acolo lăstăresc bogat, florile au culori mai strălucitoare și durează mai mult. Reacționează bine la fertilizarea cu azot și trebuie udate regulat după apusul soarelui. Măciuliile florale rămân decorative, nu trebuie să le tai, mai ales dacă nu dorești ca tufele să se dezvolte prea mult. Toamna taie tufele până aproape de bază și acoperă-le cu crengi de brad.

Astilbe – cele mai bune locuri și combinații care le pun în valoare

În primul rând, trebuie să le plantezi în locurile care le convin și să le uzi regulat, după care vezi cum le asociezi pentru un efect decorativ cât mai plăcut. De regulă, astilbele arată bine în grup, nu singulare. Poți face combinații monocolore sau multicolore. Un efect deosebit obții cu astilbe din aceleași soiuri, în culori care se armonizează frumos. Le recomand pentru borduri: tufele lor sunt suficient de ferme, dar și grațioase. Dacă dorești combinații elegante, de plante cu siluete și texturi diferite, te poți gândi să le alături tufe de hosta, ferigi și carex. O explozie de culoare poți obține combinându-le cu celosia și crăițe, numai în locuri cu soare suficient pentru companioni, dar nu torid pentru astilbe. În cazul straturilor în care plantele preiau ștafeta unele de la altele, strecoară plante cu bulbi care înfloresc primăvara printre tufe de astilbe și flox.

Articol adaptat din revista Casa lux – noiembrie 2012

Autor: Flori Lixăndroiu

Citește și Flori frumoase în ghivece

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply