Ce plante sunt potrivite pentru grădina casei?

Ce plante sunt potrivite pentru grădina casei?

Distribuie articolul pe:

Majoritatea oamenilor iubesc aroma de ierburi proaspete și de aceea aleg cu atenție plantele pe care să le cultive în grădina casei. Dacă vrei să ai o grădină mai frumoasă, plină de culoare și arome, poți opta pentru cultivarea:

  • Plantelor medicinale
  • Plantelor aromatice
  • Plantelor decorative.

Grădina multicoloră cu flori decorative

Cultivarea acestor plante ar trebui să fie ușoară chiar și pentru un grădinar fără experiență. Ultimele luni de primăvară reprezintă perioada perfectă pentru a cultiva plantele, pentru că lor le place soarele și apa. De exemplu busuiocul se cultivă în lunile aprilie-mai.

În luna aprilie înfloresc: bujorii, lăcrămioarele, panseluțele, trifoiul-roșu, liliacul. În aprilie se plantează florile care cresc în tufe sau care au bulbi. De exemplu acum este perioada când se plantează trandafirii, garofițele, begoniile, crăițele, floarea de piatră, gladiolele, crinii, daliile, dar și gazonul cu flori.

În luna mai se plantează panseluțele, florile albastre de nu-mă-uita, margaretele Gloriosa, salvia, lalelele, floarea sporul-casei, petunia, mușcatele, iasomia și altele.

Cum poți crea o grădină proprie cu plante medicinale?

Plantele medicinale au fost folosite din cele mai vechi timpuri. Pentru strămoșii noștri, ele au avut rol de sursă vitală de vitamine dar și satisfacerea foamei prin consumul de semințe hrănitoare. Dacă ai avantajul de a sta la casă, de ce nu ai pune plante medicinale chiar în grădina ta? În acest fel ai putea folosi puterea de vindecare a naturii mai ușor, chiar din propria grădină.

Dacă ți se pare o idee bună și te hotărăști să-ți creezi propria grădină cu plante de leac, trebuie să faci o selecție a acestora, să alegi cele mai renumite plante apreciate pentru puterea lor curativă, pentru proprietățile medicinale. Nu este deloc greu. Astfel de plante pot fi de exemplu: urzica, arnica, tătăneasa, păpădia, mușețelul, pătlagina, salvia și multe altele. Din ele se pot prepara remedii extraordinare: infuzii, ceaiuri, fierturi sau decocturi, tincturi, băi de plante, apă de gură, sucuri, extract rece sau macerat.

Plantele medicinale au substanțe active care pot influența funcțiile interne ale organismului. Ele conțin:

  • Uleiuri eterice sau volatile care au efect stimulator asupra pielii și care pot îmbunătăți circulația sângelui. De exemplu mușețelul are ulei volatil cu efect antiinflamator.
  • Alcaloizi care cu efect farmacologic.
  • Substanțe amare vegetale care au efect terapeutic foarte bun asupra organismului în ceea ce privește stimularea secrețiilor biliare și gastrice. Astfel de substanțe cresc pofta de mâncare, stimulează digestia, au efect fortifiant asupra organismului. Două plante medicinale recomandate pentru conținutul de substanțe amare sunt lemnul-domnului și pelinul-alb din genul Artemisia.
  • Vitamine care sunt necesare metabolismului și care nu pot fi sintetizate de organism. Ele apar în planta medicinală năsturel (sau Nasturus officinale).
  • Minerale care ajută în sinteza enzimelor și buna funcționare a sistemelor organismului (cum este de exemplu sistemul nervos). Recomandăm urzica, pătrunjelul și păpădia pentru că aceste plante conțin multe minerale.
  • Fenoli (ex. acid salicilic, timol) care apar de exemplu în cimbrul-de-câmp și salcia-albă.
  • Substanțe glicozide organice care au efect diuretic, combat retenția de apă din țesuturi, reduc tensiunea arterială. Astfel de substanțe apar în planta degetarul-roșu (numită științific Digitaris purpurea).
  • Substanțe saponine sau ingrediente vegetale glicozidice care au efect expectorant, au capacitatea de a facilita eliminarea secrețiilor din bronhii și trahee. Două exemple de plante medicinale bogate în astfel de substanțe sunt ciuboțica-cucului și lemnul-dulce.
  • Secreții vegetale care protejează mucoasa tractului digestiv împotriva unor substanțe iritante. Astfel de substanțe au efect laxativ și se găsesc în ulmul-roșu.
  • Taninuri care pot ajuta în tratamentul deranjului la burtă. Taninurile apar îndeosebi în frunzele plantelor sau în scoarța copacilor. Un exemplu este scoarța de stejar din genul Quercus robur.

Mirodenii și plante aromatice sănătoase

Vrei să crești propriile plante aromatice în grădina ta? Nimic mai simplu! Poți planta mentă, oregano, coriandru, fenicul, pătrunjel, mărar, leuștean, etc.

În grădină poți cultiva plante aromatice importante care vor deveni apoi condimente și mirodenii fără pesticide. Probabil te întrebi când este timpul potrivit pentru a semăna astfel de plante în grădina ta? Nu este o perioadă anume, plantele pot fi semănate pe tot parcursul anului. Trebuie totuși să ții cont că o plantă are nevoie de timp pentru a crește dintr-o sămânță. De aceea este bine să le semeni din timp, primăvara, pentru a le folosi cât mai curând.

Trebuie să cauți cel dintâi semințele adecvate sau poți cumpăra răsaduri de plante. Solul trebuie să fie fertil, umed dar nu exagerat de îmbibat cu apă, pentru că excesul de umiditate poate afecta creșterea plantelor.

Principalele plante aromatice pe care le poți folosi în gastronomie sunt:

  • Pătrunjelul pentru că are nutrienți, amplifică puterea antioxidanților.
  • Țelina ajută în tratamentul gutei.
  • Salvia oferă o stare bună de spirit, îmbunătățește capacitatea de concentrare și memoria.
  • Menta te scapă de deranjul la burtă.
  • Hreanul combate infecțiile.
  • Anasonul este un remediu digestiv foarte bun.
  • Usturoiul poate ajuta în prevenirea bolilor cardiovasculare.
  • Ceapa previne cancerul.
  • Cimbrul este un excelent remediu antimicrobian.
  • Coriandrul ajută în tratamentul afecțiunilor abdominale.
  • Mărarul combate depresia.
  • Leușteanul ajută la detoxifierea organismului și scăderea în greutate (topește grăsimile).

Alege gazonul potrivit pentru grădina ta

Dacă ai nevoie de un spațiu verde ar trebui să analizezi toate tipurile de gazon care se pot cumpăra și să alegi varianta cea mai bună care te-ar ajuta să obții un gazon des prin însămânțare cu semințe de iarbă. Desigur, poți scăpa de deranjul amenajării grădinii și de perioada care trebuie să treacă de la însămânțare până la apariția primelor fire de iarbă, dacă sunt condiții favorabile de vreme. Trebuie o perioadă de câteva săptămâni ca firele de iarbă să crească și să se îndesească. Gazonul trebuie tuns de câteva ori, pentru ca să ajungă să fie des și uniform.

Dacă vrei să vezi cât mai rapid un spațiu verde frumos în grădina ta, poți opta pe varianta rulourilor de gazon care se întind pe sol și astfel obții o peluză verde perfectă, care trebuie doar îngrijită în timp. În plus o astfel de peluză va fi și fără buruieni, va fi uniformă și deasă pentru o perioadă îndelungată de timp.

Distribuie articolul pe: