Ce este important de stiut despre alunii de gradina

0

Alunii de gradina sunt aproape o obligatie daca ai o bucata de gradina si locuiesti in zone potrivite pentru acesti arbusti cu fructe delicioase. Alunii nu cresc peste tot, dar cu putina ingrijire ii poti adapta in gradina, aproape indiferent de clima (mai putin in zonele foarte reci cu ierni foarte geroase si veri reci si umede) si vei avea doar de castigat de pe urma lor. Ce placere mai mare decat sa aduni alune din alunul din propria ta gradina!

alunii
Flori de alun

Alunii se planteaza toamna si in primii trei-patru ani se lasa sa se dezvolte liber fara taieri de formare sau rarire. Au nevoie de gropi de plantare adanci si largi. Se planteaza mereu 2-4 pui de alun, de preferat din soiuri diferite. In felul acesta se asigura polenizarea incrucisata. Pusa in pamant radacina alunului, impreuna cu pamantul din ghiveciul in care s-a aflat, trebuie acoperite complet cu pamantul proaspat scos pentru a crea groapa. Pamantul trebuie bine indesat pentru a elimia golurile de aer, deoarece acestea vor usa radacina, dupa care incepe sa uzi alunul din abudenta.

Alunii se pot planta la campie si pana in zona submontana, dar cel mai bine le prieste in zona dealurilor. Rezita la temeperaturi de pana la – 20 de grade Celsius iarna, prefera zonele semiumbrite, umede, cu expunere sudica, estica sau sud estica. Are nevoie de un sol feritl, aerat care sa dreneze bine apa (le place pe pante usor inclinate).

Vara , in perioadele foarte calde si secetoase trebuie udat. Tratamentele de intretinere se fac prin taieri, fie pentru sporirea lastarilor fie pentru intinrerirea tufelor.

Alunul infloreste inainte sa apara mugurii frunzelor, iar mitisorii de alun sunt plini d epolen care atrag primele albine. Alunul infloreste foarte devreme, cateva zile senine si calde de primavara provoaca deschiderea inflorescentelor. Forma si perioada de inflorire prezinta riscuri pentru productia de alune, dar de cele mai multe ori reusesc sa lege rod. Florile apar cu mult inaintea infunzirii si are o perioada de vegetatie relativ lunga de peste 250 de zile. Mugurii vegetativi apar dupa 25-30 zile in urma celor floriferi.

Alunul creste relativ incet. Intra pe rod incepand de la varsta de 4-5 ani, dar merita sa ai rabdare cu el pentru ca productia de alune – mai ales daca ai plantat soiuri diferite – este mare.

Sursa foto: pixabay.com

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply