Ce alegi? Casa la rosu sau casa la gri? Avantaje si dezavantaje

0

Din motive care tin de evolutia economic, in salturi, din Romania, cele mai multe dintre casele care se afla pe site-urile de vanzari sunt case la rosu. Mai putine casele la gri. Asa ca daca vrei sa cumperi o casa, este bine sa te uiti si la aceste doua variante, pentru ca fiecare in parte vine cu avantajele si dezavantajele ei, toate aceste detalii reflectandu-se in costul de achizitie si in cheltuielile ulterioare pe care trebuie sa le faci pentru a finaliza casa.

Ce inseamna casa la rosu? O casa la rosu este una in care au fost ridicati peretii si acoperisul, dar nu sunt realizate nici un fel de finisaje. Casa nu are ferestre, usi, uneori nu are decat o sumara compartimentare interioara. Are insa acces la apa, curent, eventual gaze. Casa la rosu este o casa pe jumatate facuta pentru ca finalizarea ei impune investitii serioase.

Ce inseamna o casa la gri? O casa care are toate detaliile realizate, dar care nu are finisaje. Casa la gri este casa in care mai trebuie puse finisajele, eventual piesele din baie si in care te poti muta. Si in acest caz sunt necesare investitii. Costul de achizite pentru o casa la gri este mult mai mare compartiv cu o casa la rosu si sunt in continuare necesare investitii pentru a finaliza casa.

Daca vrei o casa a ta, la constructia careia sa pui umarul si sa bifezi obligatia de a lasa in urma ta o casa, cea mai buna alegere este casa la rosu, pentru ca iti ofera cateva satisfactii majore si o experienta – nu neaparat placuta, dar pe care o vei tine minte si o vei povesti la randul tau.

Casa la rosu costa putin, poate sa vina la pachet cu avantajul unui teren destul de mare, eventual foarte bine pozitionat, dar implica un plan de viitor foarte bine intocmit si o suma de bani importanta pentru a duce casa la rosu, in forma finala, locuibila. Marele beneficiu este ca respectiva casa la rosu o sa devina o casa dupa gustul, nevoile si placerea ta.

O casa la rosu e ca si cum ai infia un nou-nascut. Uiti ca nu l-ai facut tu.

Ca sa ramanem in aceeasi line a comparatiilor, o gasa la gri e ca si cum ai lua de crescut un copil de vreo 3 ani. Casa la gri reprezinta o casa semifinisata, fata de casa la rosu – aceasta beneficiaza, de regula, de urmatoarele finisaje in plus termoizolatie si hidroizolatie (dar nu obligatoriu definitivata complet), acoperis cu sistemul complet, finisaje pereti interioare si exterioare, dar pana la vopsea, parchet, gresie, faianta, pe care urmeaza sa le alegi si sa le pui singur, instalatii electrice si tamplarie exterioara. Casa la gri este mai scumpa decat o casa la rosu, dar investitiile ulterioare sunt mai mici.

Casa la gri este de regula cu 10-15% mai ieftina decat o casa la cheie, in timp ce casa la rosu este cu circa 45% mai ieftina decat o casa la cheie.

Casa la rosu te poate ajuta sa faci economi dar numai daca faci un plan foarte serios si daca te orientezi catre materiale cu pret mediu. Manopera este unul din elementele care ridica mult pretul unei case la rosu, pe care urmeaza sa o duci la forma finala.

Trebuie facuta precizarea ca daca in cazul unui apartament la rosu, costurile finale sunt mai mici decat daca ai cumpara apartamentul la cheie, in cazul unei case individuale la rosu, costurile sunt ceva mai mari decat costul unei case la cheie. Diferenta vine din manopera si din costurile montarii instalatiilor – gaze, apa, energie electrica, iar costurile depind direct de calitatea finisajelor.

Este bine de stiut care sunt diferentele de cost intre o casa la rosu, o casa la gri si o casa la cheie. Defalcarea costurilor, de la serviciile de proiectare si asistenta financiara, pana la organizare de santier reprezinta 4 % din costul final al casei. Structura, de la fundatie la acoperis reprezinta 36-40 %, zidaria 6-8 %, instalatiile 10-12 %, iar finisajele 43-45%. Aceste costuri arata ca cea mai mare parte din cheltuieli sunt cele de la casa la rosu la casa la cheie care pot ajunge la circa 60-62% din valoarea totala a investitiei, incluzand aici, finisajele si instalatiile.

Unul din avantajele unei case la gri este ca poti finaliza constructie, cu toate detaliile de finisaj necesara, in timp si treptat. In cazul unei case la rosu, pentru a o face locuibila este necesara o investitie importanta si imediata.

Daca ar fi dupa mine, as alege o casa la gri, daca nu vreau sa fac investitii mari, pe termen scurt, dar vreau o casa care sa ma reprezinte si pe care sa-mi pun amprenata si o casa la rosu daca pot face investitii mari.

Citeste si:

 

Sursa foto: pixabay.com

 

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply