Case cu pereti din paie (2)

0

case-cu-pereti-din-paie1

Grzegorz Gorski (arhitect din Polonia) şi Maria Rădan-Gorska (sociolog), adică echipa Earth Safe Design, călătoresc prin ţară şi promovează un mod sustenabil de construcţie a caselor, iar pe noi ne-au lămurit într-un interviu cum stă treaba cu casele cu pereţi din baloţi de paie.

Citeste si: Case din baloti de paie (1)

Când este momentul optim să începem construcția?

Primăvara este momentul cel mai bun pentru a începe o construcție. Tencuielile naturale au nevoie de temperaturi de minimum 200C pentru a se usca, deci trebuie lucrat pe parcursul sezonului cald.

Citeste si: Texturi de sezon

Cum explicați eficiența energetică a caselor cu pereți din baloți de paie?

Pereții din baloți de paie au un nivel foarte înalt de izolare termică. O casă cu astfel de pereți este călduroasă iarna și răcoroasă vara. Temperatura se păstrează constantă pentru mai mult timp, ceea ce înseamnă că se pot economisi până la 75% din costurile pentru încălzirea/răcirea casei.

Citeste si: Renovare cu buget mic

Baloții de paie și umezeala. Cum îi ferim și cum îi putem proteja?

Pereții din baloți trebuie izolați foarte bine la contactul cu fundația și tencuiți la exterior, peste tencuiala din pământ, cu un strat de tencuială pe bază de var, care rezistă la apă. De asemenea, acoperișul trebuie să fie proiectat cu o streașină mai lată.

De la ce prețuri pornește construcția?

Prețul pornește de la 350 euro/metru pătrat.

Linkuri utile: www.earthsafedesign.com, casedinbalotidepaie.ro, www.natural-home4u.com.

Articol publicat in revista Casa si gradina
Foto: PR, firmele mentionate

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply