Case cu beci. Argumente pro si contra

0

Oul fară sare n-are nici un haz. Exact așa și cu o casă mare. Dacă nu are beci, n-ai făcut nimic. Vorbim despre case cu beci și luam pe rând câteva argumente pro și contra pe care trebuie să le iei în calcul și să cântărești cu atenție decizia finală.

case cu beci
 
În cazul caselor cu beci trebuie să spus că extensiea casei implică redimensionarea structurii, lucrări de hidro și termo izolații complexe și suplimentare față de o casă care are doar fundație, dar și materiale în plus, sisteme de încălzire și ventilație suplimentare. Toate acestea înseamnă costuri în plus, valoarea totală a acestora fiind importantă. La o casă cu o suprafața locuibila de 150 mp, un subsol sau un beci cu suprafața de cel mult 50 mp aduce costuri în plus de circa 10.000 de euro.

În replică pentru aceste case cu beci apar o sumă de avantaje: spațiul de depozitare pentru alimente, vinuri și alte produse, un spațiu cu o tmperatură constantă în tot cursul anului, cu o investiție minima în ventilație și încălzire, plus echilibrarea temperaturii în spațiul de deasupra beciului și posibilitatea pentru de a amenaja o cameră tehnică și/sau o spălătorie, ori o cramă. În cazul în care ești colecționar de vinuri sau ai o podgorie, beciul este obligatoriu și devine una din componentele esențiale ale casei (dar asta este o altă poveste).

Subsolul și spațiul pe care îl poți amenaja aici este o alternativă la mansardă, sau la un etaj al casei, mai ales dacă din diferite motive nu poți face etaj la casă.

Dacă iei în calcul oricare din modele de case cu beci trebuie să ții cont că hidroizolația subsolului trebuie să fie foarte bine efectuată, iar termoizolația este esențială pentru a atinge scopul urmărit și a avea o casă sănătoasă. Toate aceste detalii variază în funcție de materialele alese pentru zonă de subsol. Unele case cu beci se pretează pentru materialele tradiționale de construcție, iar dintre acestea piatră este prima alegere.

Piatră este materialul cel mai bun pentru oricare din aceste case cu beci pentru că este rezistentă, imuna la bacterii, ciuperci și mucegaiuri în mai mare măsură decât cărămidă. Dacă un beci de cărămidă trebuie izolat și în exterior și în interior, un beci din piatră nu mai trebuie tencuit la interior. O soluție foarte bună pe care o poți aplica la toate aceste casele cu beci o reprezintă materialele tradiționale că liant pentru piatră. Avantajele sunt reducerea costurilor și creșterea detaliilor estetice fără investiții suplimentare. Un truc excelent este introducerea varului în compoziția lianților ceea ce garantează o protecție naturală împotrivă mucegaiurilor și reduce costurile. O alternativă foarte bună estetic, dar cu reale avantaje împotrivă protecției naturale împotrivă mucegaiurilor și ciupercilor este și praf de mangal.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply