Carciumareasa, o rasfatata cu radacini mexicane

0

Cârciumăreasa (pe numele ei oficial Zinnia elegans) este o floare anuală din familia Asteraceae, originară din Mexic. Marea calitate pe care o au florile elegante și semețe ale cârciumăreselor este variantatea culorilor și a formelor. Ai să găsești cârciumăreasa colorată în: galben, coral, portocaliu, roșu, portocaliu închis, purpuriu și roz.

cârciumăreasa

Cârciumăreasa are inflorescențe foarte mari, unele având până la 15-17 centimetri diametru, cu unul sau mai multe rânduri de petale.

Citeste si: Tipuri de gazon natural

Cârciumăreasă este o floare potrivită pentru grădini, pentru straturile cu flori de pe marginea aleilor, pentru borduri. O altă calitate specială pe care o au cârciumăresele este că înflorește din iunie până în septembrie și chiar octombrie, în toamnele mai calde. Răsfățata cu origini mexicane este foarte prietenoasă și poate sta în straturi de flori de grădină, dar și în ghiveci.

Cârciumăreasa crește înaltă și poate ajunge maxim 90 – 100 de centimetri înălțime, iar frunzele sunt destul de răsfirate, planta având nevoie de spațiu pentru a se dezvolta.

Cârciumăreasă se cultivă foarte bine în sol ușor drenabil, argilos, bogat în substanțe nutritive, cu un ph între 6,1-7,8. Iubește soarele și căldură așa că trebuie plantată în locuri bătute de soare cel puțin 8-10 ore pe zi. Are nevoie de apă multă și este bine să foe udată la fiecare două zile, după apus. Este bine să fie udată cu stropitoarea, numai la rădăcină, sau cu apă de ploaie caldă, dacă se stropesc și frunzele, pentru că sunt sensibile la apă rece.

Citeste si: Fereastra cu flori. Cateva sfaturi pentru jardiniere

Cârciumăreasa nu face față la temperaturi negative.

Pentru a stimula înflorirea trebuie să ciupești ramurile tinere, cînd au între 10-15 centimetri. Inflorescențele ofilite trebuie îndepărtate. Rupeți lăstarii laterali,  pentru a determina planta să facă flori mai mari. Frumzele arse, îngălbenite sau pătate sunt semnul că planta are nevoie de fertilizare.

Cârciumăreasa este o atracție pentru fluturi și albine.

Planta se poate înmulți prin semințe, care se presară direct în grădină. Planta se seamănă în martie-aprilie.

Sursa foto: Thinkstock/Guliver

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply