Bergenia cea curajoasă

0

Tu știi cum arată bergenia? Uite cum se îngrijește și de ce merită un loc în grădina ta, orcum ar fi ea.

Ne bucurăm în sfârșit de primăvară, de aceea îți amintesc de una dintre plantele rezistente la ger și care uneori își deschide florile înainte de a se topi ultima zăpadă.

Este vorba despre Bergenia, un gen format din 10 specii de plante perene din familia Saxifragaceae. I se mai spune Giusepina sau urechi de elefant și este decorativă prin flori și frunze.

floare de primăvară

Bergenia este o plantă care provine din Asia, zona munților Himalaya, și crește sub formă de tufă. Frunzele de circa 20 cm lungime sunt lucioase, groase, persistente, schimbându-și iarna doar culoarea, din verde smarald devenind roșii-arămii. Din mijlocul lor se înalță tija florală, puțin mai înaltă. Florile sunt micuțe, albe, roz, roșii, lila și apar în perioada martie-aprilie sau chiar în mai, în funcție de temperatură și altitudine.

Preferă locurile cu multă lumină, dar tolerează și semiumbra. În privința solului, nu este foarte pretențioasă, se dezvoltă în pământ de grădină, preferabil ceva mai umed și bogat în humus. Este o plantă de grădină perfectă pentru borduri, rocării, mai ales că nu necesită protecție iarna (rezistă la peste -20 grade Celsius), dar se poate cultiva și în ghivece, pe balcon. La sfârșitul primăverii și toamna se fertilizează.

Bergenia se înmulțește cel mai bine prin despărțirea tufei, cea mai bună perioadă pentru această operațiune fiind toamna (septembrie-octombrie) sau divizarea rizomilor, dar se poate încerca și prin semințe, în perioada mai-iunie.

Dacă nu ai prea mult timp disponibil să te ocupi de grădină, alege bergenia pentru că nu îți va lua mult timp să o îngrijești.

Text: Ioana Scripcaru/ foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Comments are closed.