Astilbele, decor vaporos în grădină

0

Pufoase și elegante ca niște pene de struț, de un alb pur, crem vintage, roz delicat sau roșu pasional, astilbele împodobesc grădina, dându-i un aer vaporos și rafinat.

Astilbele aparțin unui gen de plante originare din Asia, mai exact din China şi Japonia, dar şi din nordul Americii. Majoritatea sunt plante erbacee cu rizomi, cu înălţimi variabile în funcţie de specie şi varietate, având de la 50 cm până la 150 cm. Sunt foarte îndrăgite datorită florilor grupate în inflorescenţe spectaculoase, cu aspect pufos şi colorit divers, de la alb, roz, galben, mov până la roşu, violet şi bordo.

Frunzele decorează grădina chiar şi înainte de apariţia florilor, ele fiind asemănătoare cu cele de ferigă, fin dinţate. În ceea ce priveşte îngrijirea, astilbele nu au pretenţii mari, dar preferă un sol argilos, acid şi bine drenat, de evitat fiind solurile calcaroase. Suportă mai greu soarele direct, astfel ar fi de preferat un loc la semi-umbră pentru o dezvoltare frumoasă. Exemplarele trebuie udate în mod constant, mai ales vara, dimineaţa şi seara, în reprize, pentru a se evita stagnarea apei la suprafaţa solului.

Citește și Deliciile de pe balcon: legume și fructe

Cu toate că sunt plante de grădină, astilbele pot fi cultivate cu succes şi la ghiveci. În acest caz, iarna trebuie adusă în casă, într-o încăpere nu foarte încălzită, cu temperatura în jur de 10ºC pe perioada repausului. În ceea ce privește exemplarele rămase în grădină, toamna târziu, înaintea venirii îngheţului, astilbele se taie la nivelul solului şi se acoperă cu frunze uscate.

Astilbele se înmulţesc uşor prin divizarea tufei, toamna sau primăvara devreme.

Astilbele – companionii perfecți

Pe lângă faptul că diferitele specii şi varietăţi se potrivesc de minune cultivate împreună, în mase vaporoase, există şi alte câteva plante cărora le place compania astilbelor. Pentru a scoate frumoasele flori în evidenţă, alegem plante decorative prin frunze, precum Carex, Cotoneaster sau chiar ferigi din genul Dryopteris. Pentru un strat foarte colorat, asociem astilbele cu Celosia, Lavandula sau Tagetes, creând astfel un joc complementar de siluete şi texturi.

Citește și Clematis, sfaturi de îngrijire

Articol adaptat din revista Casa și grădina   *   Text: Adriana Bărar   *   Foto: © fotoalla – Fotolia.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply