Arteziene mici pentru gradini urbane

0

Fântânile arteziene mici aduc prezența apei și în grădinile în care un iaz sau o cascadă n-ar avea loc ori ar părea nepotrivite, din cauza mărimii. Există o mulțime de modele de fântâni de dimensiuni reduse, trebuie doar bine alese și încadrate în ambient. Amplasarea acestora poate fi discretă sau în prim-plan, în funcție de situație.

În spațiile de mici dimensiuni, sunetul pe care îl fac aceste fântâni arteziene nu este unul obositor, ci foarte plăcut. Astfel de fântâni reprezintă alegerile ideale pentru grădinile mici (dar nu sunt destinate exclusiv acestora) și pot să anime la fel de bine unul sau mai multe locuri. Fiind mici, trebuie să alegi cu atenție locul unde le plasezi. Ele trebuie amplasate astfel încât să fie cât mai bine puse în valoare și să nu se piardă în peisaj. Ține cont de faptul ca fântânile arteziene mici arată frumos în compania plantelor doar dacă nu sunt acoperite de ele. De regulă, fântânile au un rezervor de apă mascat și o pompă de recirculare. Pentru protecția pompei și aspectul fântânii, apa trebuie completată și împrospătată ori de câte ori este nevoie. Multe stau pe un pat de pietriș, care trebuie curățat periodic de frunzele, petalele sau firele de iarbă care cad pe el. Gama fântânilor arteziene mici este din ce în ce mai largă. Fântânile arteziene realizate din piatră sau din metal, care au ca numitor comun o anumită discreție, se adaptează în orice context, așa că își găsesc locul în grădină indiferent de mărime sau de stil.

arteziene mici cilindrice
Foto: Flori Lixăndroiu

Farmecul acestor arteziene cilindrice vine din jocul pe verticală dat de înălțimile lor diferite și de amplasarea în valurile verzi ale mării de ferigi, căreia îi împrumută susurul apei.

Articol adaptat din revista Casa lux – mai 2014

Autor: Flori Lixăndroiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply