Arborele de banane. Cum crești un bananier în casă și câteva sfaturi

0

Arborele de banane este poate crește bogat în interior și oferă un spectacol luxuriant în casă. Sunt foarte puține șanse să producă fructe, dar oricum nu acesta este scopul pentru care îl ții în casă. Arborele de banane, sau bananierul, este foarte rezistent și extrem de decorativ. Are funze groase, mari, care se dezvoltă circular în jurul tulpinei, crește destul de repede.

Este complicat să prinzi un bananier sau să-l crești din semințe. Cel mai bine este să cumperi arborii deja crescuți cu vârsta mai mare de trei-patru ani, pentru aceia sunt cei mai rezistenți și relativ adaptabili. Când cumpări o plantă de banane, analizează dimensiunea ghivecelui, înălțimea plantei și numărul de plante din ghiveci. Frunzele unei plante de bananier sunt relativ fragile – sunt subțiri și se rup ușor – așa că trebuie legate cu delicatețe, la transport pentru a nu se deteriora. Se face asta cu plasă specială pentru protecția frunzelor.

Arborele de banane poate fi atacta de afidele și insectele pentru că nu este o plantă obișnuită regiunilor temperate astfel că este vulnerabilă. mediul foarte uscat poate favoriza atacul păianjenului roșu.

În interior planta are nevoie de o temeperatură constantă. Suportă variațiile de temperatura dar nu valori mai mici de  12-15 ° C. Are nevoie de multă llumină, ideal indirectă, pentru ca razele directe ale soarelui pot arde frunzele.

Are nevoiede un sol umed, dar fără exces de apă deoarece acest lucru poate provoca putrezirea rădăcinii. Nu ar trebui să lăsați planta să stea în apă, iar solul din ghiveci trebuie să dreneze bine excesul de apă.

Bananierii pitici sunt extrem de decorativi și merită să stea în camera de zi, dar într-un loc unde să nu fie deranjați, pentru că având frunzele foarte delicate se poate rupe relativ ușor.

Are nevoie de fertilizator de două ori pe lună.

Dacă are condiții prielnice poate să înflorească, dar rareori dă roade. Cavendish este soiul cu cele mai multe șanse de a face flori și, evetual de a lega rod. De regulă înfloresc doar arborii care au mai mult de trei ani. Pentru a înflori un bananier, are nevoie de multă lumină de și temperaturi ridicate, constant peste 27 de grade.

Planta poate sta, vara în gradină grădină într-un loc însorit, adăpostit, ca plantă în container, de la mijlocul lunii mai, până în septemebrie. Trebuie să ierneze doar în interior, iar trecere de la exterior la interior și invers trebuie făcută când temperatura din interior și exterior este identică. Nu trebuie șăsat în bătaia directă a razelor de soare, mai mult de două ore pentru că frunzele se ard.

Îndesirea plantei se face rupând lăstarii.

Vrei să creezi o junglă interioară? Pentru un aranjament tropical, asociază bananierul cu bromelii  și orhideele. Toate acestea se simt bine împreună.

Este important ca din când în când frunzele să fie șterse de praf, când stă ân casă cu o cârpă moale ușor umezită, iar vara stropit cu furtunul cu apă la presiune foarte redusă.

Citeste si:  Ce nu ştiai despre banane si de ce este important sa le consumi

Text: Otilia Ignat/ sursa foto: unsplash

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply