Animale folositoare în gradină. Care sunt și cum le atragi

0

Când lucrezi ori doar te relaxezi în grădină, ai parte de întâlniri neprevăzute cu tot felul de animale, de la râmele banale, până la broaște, arici sau rândunici. Și fiecare are un rol în ecosistem, așa că ar trebui să fim mai îngăduitori, fiindcă multe dintre ele chiar ne ajută. Să aflăm care sunt câteva dintre aceste viețuitoare folositoare în grădină și la ce ajută.

Râmele – Acele vietăți cu corpul lung inelat, care apar mai ales după ploi, sunt niște viermi care se simt bine mai ales în grădinile cu multe frunze lăsate să se descompună, cu care se hrănesc. Prezența lor în sol este un semn bun, deoarece contribuie la fertilizarea acestuia, la afânarea pământului.

Păsările – Consumă insecte nesuferite, gen muște, țânțari. De aceea, pe vremuri, gospodarii erau foarte bucuroși când rândunicile își făceau cuib pe zidul casei, la streașina magaziei etc. Foarte simpatice și folositoare sunt și măcăleandrii, care aduc a vrăbiuțe, doar că au corpul mai rotunjit, și o pată roșie-portocalie care se întinde cam din dreptul ochilor până pe piept. Preferă să-și facă adăpost între arbuștii cu crenguțe dese.

Broaștele – Amfibienii vor reduce semnificativ numărul de muște, melci și astfel de mici insecte, așa că nu le alungați, nici chiar pe cele râioase.

Șopârlele – Te scapă de viermi, omizi, gândaci, melci, iar șerpii vor răpune șoarecii, așa că merită și aceste animale tolerate, chiar dacă nu sunt foarte îndrăgite.

Cârtițele – De obicei cârtițele sunt îndepărtate din grădini fiindcă produc mușuroaie inestetice și rod rădăcinile unor plante, dar aduc și beneficii agriculturii deoarece se hrănesc cu multe omizi, larve, viermi, furnici.

Citește și: Cum scapi de cârtițe și popândăi, fără substanțe toxice

Ariciul – Pe lângă faptul că este o prezență simpatică și destul de discretă – fiind animal nocturn – ariciul te scapă de o mulțime de insecte dăunătoare.

Șerpi – Sunt animale de grădină extrem de benefice și pot servi la scăderea populației de insecte dăunătoare. Șerpii pot menține o populație extrem de robustă a rozătoarelor dăunătoare.

Liliecii – Sunt printre cele mai utile mamifere. Sunt foarte mari consumatori de insecte dăunătoare, gândaci și viermi care pot face rău culturilor și pomilor.

Cum atragi animalele folositoare

Caută să lași spații și pentru ele, să faci adăposturi din câteva lemne, să lași mormane de frunze pe sol. O sursă de apă, cum ar fi un iaz sau orice vas mare cu apă, este o atracție puternică atât pentru vertebrate, cât și pentru nevertebrate.

Și dacă le găsești în grădină sau în podul casei, lasă-le în pace, nu le tulbura și nu le strica cuiburile.

Citește și: Insecte folositoare în grădină

Monica Viericiu

 

Sursă foto: iStock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply