Amenajare cu aer alpin intr-o gradina urbana

0

Iubitorii de drumeții și floră montană pot aduce frumusețea muntelui în grădina casei cu o amenajare cu aer alpin. Alege flori cu perioade de înflorire diferite, eșalonate din primăvară până toamna. Pentru a crea un spectacol cât mai atrăgător, mizează pe cât mai multe talii și culori și îmbină soiurile cu port drept cu cele târâtoare și acoperitoare.

amenajare cu aer alpin cu floare-de-cristal si pietre
Foto: Flori Lixăndroiu

Această amenajare compusă din pietre și flori are un aspect de un firesc… perfect. Floarea-de-cristal are o strălucire care o face să fie foarte prețuită în contrast cu griul pietrei. S-a aclimatizat destul de bine la noi, preferă soarele, solurile drenate, rezistă bine la secetă și chiar și la ger.

Zilele în care ajungi în împărăția de pietre și flori a crestelor de munte sunt rare, dar poți să-ți amenajezi în grădină un colț inspirat de ea. E simplu de realizat, dar nu orice grădină urbană e compatibilă cu un alpinariu. Cele de la deal și munte sunt mai potrivite pentru a găzdui o rocărie decât unele de la malul mării sau dintr-o aglomerare urbană la șes, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunți, ci să ai grijă doar ca stilul grădinii să permită un colț alpin.

Pentru a-i conferi un aer de autenticitate, e bine să folosești pietre de calcar, gresie, chiar marmură sau granit, dar nu prelucrate și șlefuite, ci cu un aspect cât mai natural. Nu amesteca roci diferite, în natură e puțin probabil să le întâlnești astfel; nu folosi nici pietre de râu, deși unele sunt foarte frumoase. Nu e o problemă să găsești plante de rocărie, multe sunt în ghivece, gata înflorite.

Găsești aster pitic, flori-de-colț, gențiane, brumărele frumos colorate, cimbrișor, o mulțime de garofițe și de plante suculente – unele dintre acestea se vor acomoda cu siguranță în grădina ta.

Articol adaptat din revista Casa lux – aprilie 2013

Autor: Flori Lixăndroiu

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply