Activităţi de sezon: grădinărit în martie

| | admin
Distribuie articolul pe:

www.pixabay.com
www.pixabay.com

Odată cu începutul primăverii este timpul să aduci la lumină plantele care au iernat în pivniţă sau alte locuri întunecoase, să reiei și să intensifici udările, să muti florile în vase putin mai mari ori măcar să le înlocuiești stratul de la suprafată cu pământ fertil. Scurtează lăstarii pentru a stimula îndesirea plantelor și transformă bucătile rămase în butași. Lăstarii tăiati se scurtează la 6-10 cm (cât să aibă 2-3 ochi), se elimină frunzele de la bază plus bobocii florali sau eventualele flori.
Pentru a face repede rădăcini, baza butașilor se tratează cu praf de cărbune de lemn (cu efect antiseptic) sau cu substante rizogene ca Rizopon, Calux, Belvitan, Radistim, Wurzelfix. Apoi se pun imediat la înrădăcinat, în apă sau pământ fertil amestecat cu nisip, în părti egale. În cazul plantelor suculente, butașii se lasă întâi 1-2 zile să se ofilească, apoi se plantează. Dacă îi îngrijești atent, udând suficient și tinându-i la lumină potrivită, micii butași se vor transforma rapid în plante de toată frumusetea.
Plante aromatice la fereastră
Îti plac mâncărurile aromate? Atunci cultivă plante ca busuioc, mărar, cimbru, rozmarin sau coriandru. Cresc bine și în jardiniere sau ghivece tinute pe pervaz, la fereastră. Martie este luna potrivită pentru semănat. Ai grijă să umpli vasele cu pământ fertil, dar care să asigure drenarea apei în exces. Pentru ghivece alege soiuri pitice de busuioc, cele înalte sunt mai potrivite pentru grădină. Răsfiră semintele astfel încât să nu fie prea multe la un loc (eventual fă rânduri), acoperă-le cu putin pământ și udă regulat. Periodic verifică starea plantelor, elimină eventualele buruieni și afânează pământul cu o furculită scoasă din uz.
Pentru culturi sănătoase
www.pixabay.com
www.pixabay.com

Dacă le asiguri plantelor conditii optime de mediu, tii în general bolile acestora la distantă. Dar pentru a preveni atacul bolilor, ia măsuri încă de la semănat. Alege seminte și bulbi de calitate și dezinfectează-le. La fel și pământul folosit la răsaduri, fie îl arzi în cuptor înainte de a-l pune în ghivece, fie îl stropești cu zeamă bordeleză sau alte substante. Împotriva căderii răsadurilor, tratează plăntutele cu fungicide precum Captadin 0,1%, Captan 0,15%, Mycodifol 0,1%.
www.pixabay.com
www.pixabay.com

Să fie frumos, proaspăt, colorat
A sosit vremea să împrospătezi aspectul casei și al grădinii și un prim pas poate fi un nou strat de vopsea pe gard. Curătă stratul vechi, decojit cu o perie de sârmă, șmirghel sau o unealtă electrică, dacă ai o suprafată mai mare, aplică solutii anti-rugină unde este cazul și apoi două straturi de vopsea, diluate corespunzător lăsând să se usuce fiecare. Ca să ai spor la vopsit alege o pensulă sau o rolă potrivită ca mărime cu suprafata în cauză sau un pistol de vopsit, dar ai grijă să acoperi cu folie și bandă adezivă locurile unde nu vrei să murdărești (gen cutia de scrisori, ferestre). Pentru rezultate optime ca aspect și durabilitate este indicat un strat de grund (de lemn sau metal, după caz) înainte de vopsire. Dă cu vopsea frumos colorată și pe scaunele din balcon ori grădină, pergole, jardinierele de lemn sau căsutele pentru păsărele.

Distribuie articolul pe: