De ce este necesar să scarificăm și să aerăm solul

De ce este necesar să scarificăm și să aerăm solul

| | Otilia Ignat
Distribuie articolul pe:

Un gazon bine îngrijit reprezintă o parte esențială a unei grădini frumoase. Pentru a avea un astfel de gazon, nu este suficient doar să îl tundem și să îl udăm. Este, de asemenea, important să îl aerăm și să îl scarificăm când este cazul, dar să îl și supraînsămânțăm. Pentru aceste procedee avem, de obicei, nevoie și de utilaje sau aparatură, cum ar fi un scarificator gazon sau un aerator.

Aerarea și scarificarea se fac în lunile de primăvară, după topirea zăpezii, pentru ca acesta să se poată dezvolta în lunile ce urmează.
Scarificarea are rolul de a curăța mușchiul din zonele mai umbroase ale grădinii și de a îndepărta iarba uscată. Aceasta este prima activitate ce trebuie făcută imediat după îmbunătățirea vremii și poate fi realizată cu un scarificator gazon. Puteți opta pentru un scarificator gazon pe benzină, pentru unul electric sau pentru unul manual, iar în cazul în care dispuneți de o suprafață mult mai mare de teren, puteți opta pentru un scarificator gazon profesional. În sine, un scarificator gazon vă curăță gazonul, atât de iarba moartă, cât și de plante nedorite, lăsându-vă în urmă un gazon reîmprospătat și gata să crească din nou în lunile ce urmează. Un lucru pe care trebuie să îl luați în considerare este acela că, pentru scarificare, solul trebuie să fie uscat.

Următoarea etapă prin care trebuie să treceți pentru a ajunge la rezultatele mult dorite este aerarea solului. Aerarea poate fi realizată cu diverse dispozitive, dar, de obicei, un scarificator gazon are și această funcție, deci vă poate scuti de achiziționarea unui dispozitiv în plus. Aerarea gazonului este necesară pentru a permite solului să respire. De asemenea, un sol bine afânat permite microorganismelor și râmelor să circule, dar permite și o absobție mult mai bună a apei și a îngrășământului. Aerarea este necesară pentru următorul procedeu, de supraînsămânțare, întrucât semințele vor germina mult mai bine într-un sol aerat și afânat. Spre deosebire de procesul de scarificare unde solul trebuie să fie uscat, în cazul aerării, solul trebuie să fie umed.

Supraînsămânțarea presupune a arunca semințe peste gazonul anterior crescut. Acest lucru ajută la menținerea unui gazon tânăr, la îndesirea acestuia și la acoperirea zonelor în care gazonul s-a rărit sau în care a crescut mușchi sau alte plante. Luați în calcul tipul de gazon pe care îl aruncați. Majoritatea persoanelor optează pentru gazon universal, dar există și gazon de umbră sau gazon pentru zone secetoase, dar și gazon cu trifoi. Ulterior, dacă doriți să îngrășați solul, trebuie să așteptați până crește iarba nou plantată, întrucât riscați să o ardeți.

Acest lucru durează cam o lună, iar ulterior puteți fertiliza gazonul în funcție de solul grădinii dumneavoastră și de tipul de gazon pe care îl aveți.

Nu vă mai rămâne decât să udați și să tundeți gazonul la nevoie. Cu siguranță, ținând cont de acești pași, veți avea parte de un gazon verde și des, iar investiția într-un scarificator de gazon va fi una pe care nu o veți regreta.

Sursa: Agentia White Media/ sursa foto: pixabay.com
Distribuie articolul pe: