Floarea cameleon, o floare spectaculoasă și foarte parfumată

Floarea cameleon, o floare spectaculoasă și foarte parfumată

| | Monica
Distribuie articolul pe:

Lantana camara, supranumită și floarea cameleon este o plantă decorativă mereu verde, este spectaculoasă datorită inflorescențelor ei în formă de corimb globulos, format din flori mici şi foarte parfumate.

Este un arbust tropical care, dăruit cu un ghiveci generos, poate atinge aproape un metru în înălţime. Dacă o muţi în grădină se va dezvolta spectaculos. Indiferent de spaţiu, însă, trebuie să îi oferi multă lumină. Florile ei, strânse în bucheţele delicate, au tot felul de nuanţe de la alb, galben, portocaliu, roşu, grena până la mov-albăstrui. Pe măsură ce trec zilele, florile de la marginea bucheţelelor capătă nuanţe mai închise, dându-ţi impresia că au apărut altele noi.

Floarea cameleon

În luna martie se pot planta în ghivece care să aibă la bază un strat de pietriş, pentru un drenaj bun.

Lantanei îi plac locurile bine aerisite, luminoase. Din aprilie până în octombrie se udă din abundență pentru a menține compostul ud, iar din mai până în septembrie, se adaugă în apă, la 2 săptămâni, un îngrăşământ lichid. Este bine ca vara să protejați aceste frumoase plante de razele soarelui la orele călduroase şi să pulverizați apă peste ele, pentru a menține umiditatea.

Toamna şi iarna trebuie să aibă o temperatură de 10-13 grade Celsius, şi este bine să le oferiți loc unde ajunge razele soarelui. Pentru a stimula înflorirea, la sfârşitul anului se scurtează crengile până la 10-15 cm de bază. Toamna şi iarna se udă rar, doar cât să nu fie pământul uscat.

Înmulțirea se poate face în martie-aprilie prin butaşi de 8-10 cm, pe care îi plantați într-un compost special pentru ghivece amestecat cu nisip fin şi puneți vasele într-o răsadniță sau le înveliți cu saci de polietilenă transparentă.

Când dau lăstarii, descoperiți butaşii şi mențineți compostul ud, la o temperatură de 10-12 grade Celsius. Când au 5-8 cm, tăiați mugurii pentru a stimula creşterea în formă de tufă, apoi mutați plantele în alte ghivece. Excesul de apă poate dăuna rădăcinilor (apar ciuperci), iar dacă nu este udată corespunzător, frunzişul suferă. Pentru dăunători se folosesc insecticide specifice. Lantana este frumoasă, merită cultivată!

Sursa: Felicia Vanea, Bucureşti/ foto: pixabay.com

Distribuie articolul pe: