Cum influenteaza luna cresterea plantelor

Cum influenteaza luna cresterea plantelor

| | Otilia Ignat
Distribuie articolul pe:

Isaac Newton a pus bazele legilor gravitației care demonstrează că valurile mării sunt afectate de forțele gravitaționale ale lunii. Efectul cel mai puternic se resimte atunci când luna și soarele își exercită forțele din laturi opuse ale planetei.

Gravitația lunii trage cel mai apropiat corp de apă mai departe de masa de pământ de sub ea. Aceste forțe afectează și apa din sol, creând o umezeală mai mare pe timp de lună plină. Acestă umididate crescută încurajează semințele să încolțească și să crească. În cele ce urmează, vom prezenta specific modul în care influeanțează luna creșterea plantelor.

Citeste si: Plante care se ingrijesc usor luna (2)

Luna plină
Universitatea din Northwest a realizat o cercetare ce s-a extins pe o perioadă de 10 ani, menită să arate cum plantele absorb mai multă apă atunci când este lună plină. Doctorul responsabil cu această cercetare, Frank Brown, a efectuat testele în laborator, fără contact direct cu luna, dar a reușit să descopere care sunt efectele ei asupra plantelor.

Testele aprofundate au demonstrat că germinația atinge cote maxime în zilele dinaintea lunii pline. Este important de menționat faptul că luna plină aduce cu sine un nivel maxim de lumină iar acest lucru poate influența negativ creșterea anumitor plante. Specialiștii recomandă ca pe timp de lună plină să folosim fertilizatori pentru hrănirea plantelor și să profităm de acest fenoment pentru a crește cartofi, ridichi, sfeclă sau morcovi. Trebuie să ținem cont de faptul că luna plină atrage cu sine o aliniere a planetelor și condiții meteorologice ce nu sunt neaparat favorabile dezvoltării plantelor.

Citeste si: Plante de gradina cu efecte medicinale

Primul pătrar al lunii
În această fază, se poate observa doar jumătatea din dreapta a discului lunar. Plantarea fructelor, legumelor și florilor în această perioadă este indicată deoarece semințele încolțesc mai repede și plantele sunt mai sănătoase, oferind recolte mai bogate. Dacă luna plină favoriza creșterea rădăcinoaselor, acum este momentul să le plantezi pe cele care cresc deasupra nivelului solului. Spre exemplu, acum poți planta roșii, fasole, pepene, castraveți sau mazăre. De asemenea, florile care sunt plantate acum vor rezista o perioadă mai îndelungată în vază iar consumabilele (legumele și fructele) se pot conserva mai ușor.

luna (1)

Ultimul pătrar al lunii
Chiar dacă această fază a lunii aduce cu sine legume, fructe și flori de un parfum mai intens, durata lor de viață este mai scurtă. Ultimul pătrar forțează apele să se retragă iar plantele încep să caute apă. În acest context, lipsa de apă forțează rădăcinile să se extindă, fiind nevoie de plante cu rădăcini foarte mari. În acest caz, arbuștii sau pomii fructiferi sunt indicați pentru plantare.

Citeste si: Musetelul, plante decorativa si medicinala

Luna nouă
În această fază a lunii, apele subterane sunt atrase către suprafață și interacționează mai mult cu rădăcinile plantelor. Această perioadă este ideală penntru a cultiva legume precum spanacul, conopida sau salata verde.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net si pixabay.com

Distribuie articolul pe: